Avrasya Tüneli'nden kaç dolara geçilecek?

Kazlıçeşme-Göztepe arasında gidiş-geliş olmak üzere iki katlı inşa edilen Avrasya Tüneli'nin açılışı bugün saat 14.00'de yapılacak. Boğaz altından lastikli ulaşıma imkan tanıyan tünelden geçiş ücreti ise minibüsler için 6 dolar artı KDV olarak belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Avrupa ve Asya'yı deniz altından karayoluyla birbirine bağlayan Avrasya Tüneli, Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki yolculuk süresini 100 dakikadan 15 dakikaya düşürecek. Günlük ortalama 100 binin üzerinde aracın kullanması beklenen tünel, fay hatlarının yakınında olmasına karşın depremden etkilenmeyecek. Tünelde, yangına dayanıklı yüzey kaplaması ve acil tahliye sistemleri de bulunuyor.

24 saat görev yapacak operasyon merkezi, tünelin güvenli çalışmasını ve trafiğin kesintiye uğramadan akmasını sağlayacak. Her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemleri bulunacak. Ayrıca tünelin her noktasından erişilebilen haberleşme ve ihbar sistemi yer alacak.

avrasya2

GEÇİŞ ÜCRETİ DOLAR ÜZERİNDEN

Avrasya Tüneli'nden otomobiller 4 dolar + KDV, minibüsler ise 6 dolar + KDV'ye geçebilecek.

Uzunluğu 14.6 kilometre olan tünel, 1.2 milyar dolara maloldu. Tüneli inşaa eden özel firmalar, 24.5 yıl boyunca işletme hakkını elinde bulunduracak.

GEÇİŞ GÜZERGÂHLARI

Asya kıtasından giriş Harem Üsküdar tarafından, Avrupa kıtasından giriş ise Çatladıkapı Fatih tarafından olacak.

avrasya3

İstanbul Boğazı'nda, deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğundaki iki katlı tünelin batı girişinde paralı geçiş gişesi ve işletme binası yer alacak.

YILDA 40 MİLYON ARAÇ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Ahmet Arslan'a göre, tünelden günde 120 bin, yılda ise 40 milyon aracın geçmesi öngörülüyor.

TÜNELİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen projenin toplam uzunluğu 14.6 kilometre. Bu mesafenin 5.5 km'lik kısmını tünel oluşturuyor. Bu tünelin da 3.4 kilometrelik kısmı ise denizin altında.Tünele sadece minibüs ve otomobillerin kullanımına izin verilecek.

avrasya5 Tünelin gişeler bölümü.

Araçlar OGS ve HGS sistemleriyle ödeme yapabilecek iken araç içindeki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.