Darbe komisyonu Atatürk Havalimanı çalışanlarını dinledi

Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, Atatürk Havalimanı'nı ziyaret etti. Komisyon üyeleri, 15 Temmuz gecesi görev yapan çalışanlardan bilgi aldı. DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Celal Özuğu, havalimanındaki operasyonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefonla yönettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, Atatürk Havalimanı'nda incelemelerde bulundu. Komisyon 15 Temmuz gecesi havalimanında görev yapan personseli dinledi.

Darbe Komisyonu üyeleri, 15 Temmuz gecesi Atatürk Havalimanı uçuş kulesi, apron ve terminallerde yaşananları görevde olan Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş, Atatürk Havalimanı Emniyet Müdürü Emre Erdoğan, kule yetkilileri, özel harekat polis amiri, dış hatlar amiri ve bazı görevli memurlarını dinledi.

'KULEYİ 2 DAKİKADA ELE GEÇİRDİK'

Komisyon üyelerine bilgi veren Atatürk Havalimanı Emniyet Şube Müdürü Emre Erdoğan, 6 askerin kuleye girmesinin ardından harekete geçtiklerini söyledi.

Özel harekat polisleri ile kulenin etrafını sardıklarını aktaran Erdoğan, "Biz teslim olun mahiyetinde telkinlerde bulunduk. 15-20 dakika sonra İl Emniyet Müdürümüz telefonla beni aradı her ne olursa olsun operasyonu başlatın diye talimat oldu ve özel harekatçı arkadaşlarımız içeriye girdiler. Operasyon 2.15'de sayın müdürümüzün talimatı alınır alınmaz. Özel harekât polislerimiz iki dakika içinde askerleri ele geçirdik" dedi

Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş, "Cumhurbaşkanımız Atatürk Havalimanı'na indi ve yanına gittim kendimi tanıttım ve bana dedi ki '28 Haziran'da terör saldırısında nasıl kısa sürede burayı çalıştırdıysanız hemen hizmete açın' dedi ve yaralı vatandaşların yanına gitti onların başını okşadı ve bir şeyler söyledi. Ondan sonra konukevinin odasında dost olmayan uçakların olduğun söyledim bir süre sonra helikopterler üzerimizden geçiyordu" şeklinde konuştu.

'OPERASYONU ERDOĞAN TELEFONLA YÖNETTİ'

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdür Yardımcısı Celal Özuğur, darbe gecesi çekilen görüntüleri komisyon üyelerine teslim etti.

Protestocularla birlikte havalimanına geldiğini kaydeden Özuğur, yolun kapatıldığın söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağının inmesinden sonra silahlı helikopterlerin uçuş yaptığı bilgini veren Özuğur, "Kuledeki Enver arkadaşımızla konuştu ve 'Niye indirmiyorsunuz' dedi. Enver de tanımsız hiçbir cevap vermiyor ve silahlı dedi. O zaman Cumhurbaşkanımızın ailesiyle diğer odaya geçtik yan odaya geçtik, camdan hepsini görüyorduk. Silahları da tam cumhurbaşkanının bulunduğu odaya çevriliydi. Cumhurbaşkanımız havalimanındaki operasyonu bizzat telefonumdan yönetti" ifadelerini kullandı.

'CUMHURBAŞKANI UÇAKTAN İNDİ ÜZERİMİZDEN F 16 GEÇTİ'

DHMİ Atatürk Havalimanı Baş Müdürü Şenol Albayrak ise, pistlerin karanlık olduğu ve Erdoğan'ın uçağı inince ışıkların açıldığı belirtti. Albayrak, "Etraf on binlerce insan vardı. Oranında en emniyetli olanları düşündük. En sakin olan yere indirdik ve Cumhurbaşkanımız uçaktan iner inmez üzerimizden F16 uçağı geçti" dedi.

Darbe gecesi Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi gece sorumlusu olan Enver Yavuz, polisler ve kuledeki askerler arasında pazarlıklar başladığı söyledi.

Polislerin askerleri teslim olmaya ikna etmek için çalıştığı kaydeden Yavuz, "O sırada 3 el ateş edildi. Aşağıda giriş kapısının orada 3 el silah sesi duyduk biz. Sanıyorum askerler, polislerin içeri girmemesi için ateş açtılar. Yaklaşık 15-20 dakika daha konuşmalar sürdü. Daha sonrasında polis içeri girdi. Askerler silahlarını teslim etti" diye konuştu.

'HELİKOPTERLE CEVAP VERMEYİNCE, DARBECİ ASKERLER OLDUĞUNU ANLADIK'

Kuledeki askerlerin silahların alınmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın havalimanına geldiğini dile getiren Yavuz, o sırada askeri meydandan helikopterlerin havalandığının belirtti. Yavuz sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sayın Cumhurbaşkanımız devlet konukevi önündeydi. Orada açıklama yaptığı sırada askeri helikopterler meydanın üzerinde devlet konukevi üzerinde uçuş yaptılar. Bizimle konuşması gerekiyordu bu helikopterlerin ancak hiçbir şekilde cevap vermeyince helikopterlerin de darbe girişiminde bulunan askerlerin elinde olduğunu anladık. Sabaha karşı 03.20'de helikopterler sürekli uçuyordu. Daha sonra jetler geldi. Düşük irtifada ses hızına çıkarak ses patlamaları meydana getirdiler. Kuledeki askerler daha sonra dışarıda bekleyen halk tarafından linç edilmemesi için polis askerlere tişört giydirerek kuleden çıkardı. Polislerimiz darbeci askerlere hiçbir şekilde şiddet uygulamadı." (İSTANBUL/DHA)