Darbe komisyonu itirafçıları dinleyecek

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, bugüne kadar yürütülen çalışmada Fethullahçı Terör Örgütü’nün yapısı ve çalışma şekliyle ilgili kısmın eksik kaldığını, bu eksikliği gidermek için örgüt içinde yer almış, bugün itirafçı olmuş kişileri dinleyeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis’te bulunan 4 partinin ortak önergesiyle kurulan 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni Araştırma Komisyonu iki ayı geride bıraktı. Bugüne kadar 45 kişiyi dinleyen Komisyonun bundan sonraki çalışmalarıyla ilgili planlamalar da ortaya çıkmaya başladı. Komisyon Başkanı Reşat Petek, bugüne kadar yürütülen çalışmada Fethullahçı Terör Örgütü’nün yapısı ve çalışma şekliyle ilgili kısmın eksik kaldığını, bu eksikliği gidermek için örgüt içinde yer almış ve bugün itirafçı olmuş kişileri dinleyeceklerini söyledi.

Darbe gecesinin kilit isimleri Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın hâlâ Komisyon’a davet edilmemesi muhalefetin tepkisini çekiyor. Komisyon Başkanı bu konudaki eleştirilerin haksız olduğunu belirterek, “Bu talepleri reddetmiş değiliz. Görüşmemiz sürüyor. Sonuçta iki cephede savaştığımız bir durumda yarın davet ediyoruz dediğimizde onlar da mazeretleri nedeniyle gelemediğinde siyasal malzeme olacak. Biz buna da fırsat vermek istemiyoruz” dedi.

Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek’in DUVAR'a açıklamaları şöyle:

YAVAŞLAMA YOK: Komisyon çalışmalarında herhangi bir yavaşlama yok. Bugüne kadar 44-45 kişiyi dinledik. Her konuğumu mutabakatla davet ettik. Muhalefet eleştirsin ama olumlu taraflarını da aksettirsinler. Dünyanın gözü, milletin gözü burada biliyorum. Şimdi 200’e yakın dinlenmesi talep edilen isim var. Bizim çalışma takvimimiz içinde bu kadar kişiyi dinlemek mümkün değil.

AKAR VE FİDAN İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ: Genelkurmay Başkanı ve MİT müsteşarıyla ilgili gelen talepleri reddetmiş değiliz. Bu konuda henüz karar da almadık. Ben Komisyon Başkanı olarak iletişim kuruyorum. Nitekim iki cephede savaştığımız bir durumda ‘Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarını yarın davet ediyoruz’ dediğimizde, onlar da mazeretleri nedeniyle buraya gelemediğinde siyasal malzeme olacak. Biz buna da fırsat vermek istemiyoruz. Nitekim Zekai Aksakallı Paşa’yı davet ettik. ‘Cerablus’tayım, savaştayım’ dedi. Burada halk tabiriyle öküz altında buzağı aramaya gerek yok. Reddetmiyoruz. Görüşmemiz devam ediyor. Uygun bir pozisyonda gelip belki komisyonu bilgilendirecekler.

İTİRAFTA BULUNANLARI DİNLEYECEĞİZ: Burada samimiyetle tarihe not düşecek bir görev yapıyoruz. Finans ayağından eğitim ayağına, sınavlardan dini nasıl istismar ettiğine tüm yönleriyle araştırmamız gerekiyor. Hâlâ biz örgütün çalışma şekliyle ilgili medyaya yansıyan bazı örnekler bulunmakla birlikte Komisyon’da bunları dinlemedik. Onun için yargısal süreci de anayasal olarak rahatsız etmeyecek, oraya bir müdahale olmayacak biçimde itirafta bulunanlardan dinleme yapacağız. Adli kontrol veya haklarında itiraf sonrası dava açılmamış olanlar iki sivil isim üzerinde çalışıyoruz. Bunları medyanın huzurunda dinleyeceğiz. Örgütün tanınması açısından fevkalade iyi olacak.

GAZİLERE DAVET SÜRECEK: 15 Temmuz gecesi çok fedakarlık yapan, darbenin önlenmesinde canını ortaya koyan özel harekattan polise, bu kişilerin dinlenmesi tarihe not düşecek.

BYLOCK LİSTELERİ: Bylock listeleri gelsin isteniyor. Ben yıllarca Cumhuriyet Başsavcılığı yaptım. Bylock listeleri ile ilgili soruşturma devam ediyor. Deşifre edilen isimler emniyete gönderiliyor, ardından isimlendirme ve operasyon yapılıyor. Şimdi tamamını bize gönderseler, biz şeffaf çalışan bir araştırma komisyonuyuz. Bunlar kamuoyuna yansırsa örgüt üzerine soruşturma nasıl yapılacak? Soruşturmanın gizliliği açısından fevkalade önemli bir konu. Yine bağlantısı olmayan kişiler olabilir. Bu durumda onun ‘lekelenmeme’ dediğimiz, evrensel hukuk kurallarına göre hakkını kim koruyacak? Ben hukukçu bir komisyon başkanı olarak bunların hepsini dikkate almak zorundayım. Amacımız üzüm yemekse, FETÖ’yü tüm yönleriyle ortaya çıkarmaksa yargının gizli soruşturma alanındaki konuları da dikkate almalıyız. ‘Komisyon görevini yapmıyor’ sözlerinin samimi olmadığını düşünüyorum.