TEOG'a OHAL gölgesi düştü

Liseye adım atacak 1.2 milyon öğrencinin kaderini belirleyecek TEOG sınavına OHAL gölgesi düştü. Yarın yapılacak sınava, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da binlerce öğretmen görevden uzaklaştırıldığı için öğrenciler eşitsiz koşullarda girecek. Kaynak kitap sıkıntısı da önemli bir sorun.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik çarşamba ve perşembe günü (23-24 Kasım) yapılacak merkezi ortak sınavlara 1 milyon 190 bin 826 öğrenci katılacak. Öğrenciler, 23 Kasım Çarşamba günü yapılacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü, 24 Kasım Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen, teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek. Her ders için, dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçıkları kullanılacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacak.

TEOG'da ikinci dönem merkezi sistem ortak sınavı ise 26 ve 27 Nisan tarihleri arasında yapılacak.

ÖĞRENCİLER ÖĞRETMENSİZ KALDI

Ancak, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL nedeniyle onbinlerce öğrenci sınava eşitsiz koşullarda girecek. Çünkü, KHK'lerle ihraç edilen ya da açığa alınan öğretmen sayısı  50 bini geçti. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı, tüm okullarda ders kitapları ile yardımcı kaynak kitaplardan, 'FETÖ' bağlantılı olduğu öne sürülen yayınevlerinde basılanları toplattı. Bu nedenle de bazı ders kitapları gönderilemedi.

Sınavlarda en çok yapılan 8 hataSınavlarda en çok yapılan 8 hata

AİLELER VE ÖĞRENCİLER DE MAĞDUR

Hatay, öğretmelerin en fazla açığa alındığı illerden biri. Peki öğrenciler bu durumdan ne kadar etkilenecek? Bu durum TEOG başarılarını etkileyecek mi? Hatay Eğitim Sen Şube Sekreteri Dursun Soydan, bu soruya şöyle cevap veriyor: “Hatay'da bine yakın öğretmen açığa alındı. Buna rağmen açığa alma işlemleri hâlâ devam ediyor. Açığa alınan öğretmenlerle ilgili olarak kamuoyunda bir çok talebimizi dile getirdik. Bu durumdan en çok etkilenen öğrenciler ve veliler. Öğretmenlerle birlikte öğretmenlerin aileleri de mağdur oluyor. Asıl kentin kendisi en büyük mağduriyeti yaşıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü ücretli öğretmenlerle bu açığı geçici olarak kapattı ama -ücretli çalışan öğretmenlerimizi tenzih ederek söylüyorum-, belirli psikoloji içinde pedagojik ortamda öğretmenlerine alışmış bir öğrencinin motivasyonu düşüyor. Öğrenciler 'Öğretmenlerimiz gelecek mi, gelmeyecek mi?' diye düşünüyor. Sonuçta öğretmen tarzına alışmış öğrenciler, TEOG sınavına girerken bu sıkıntıları yaşayacaklar.”

'TEOG BAŞARILARI DÜŞECEK'

Öğrencilerin TEOG hazırlık sürecinde büyük sıkıntılar çektiğine dikkat çeken Soydan, bu yıl TEOG başarısının önemli oranda düşmesinin sürpriz olmayacağını söylüyor. Öğrenci ve öğretmenlerin mağduriyetlerine son verilmesi açısından açığa alma ve ihraç uygulamalarından vazgeçilerek, göreve iadelerin sağlanması gerektiğini anlatan Soydan, "Mevcut uygulamalar nedeniyle eğitimde büyük eşitsizlik ortaya çıkacak. Okullar açılalı neredeyse 2 buçuk ay oldu ancak, öğrenciler TEOG sınavına ne kadar hazır bilemiyoruz. Tahminlerime göre yeterince hazır değiller. Bu öğrenciler, ülkenin diğer illerinde eğitim gören akranlarıyla eşitsiz koşullarda aynı sınava girecek. Öğrencilerin gördüğü eğitimde büyük bir kesinti söz konusu” diyor.

'FOTOKOPİLERLE GEÇİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Bir diğer problem ise öğrencilerin yardımcı ders kitabı bulma konusunda zorluk yaşaması. 13 Ekim'de Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Muammer Yıldız, eğitim sektöründe yayıncılık faaliyeti gösteren Eğitim Yayıncıları ve Tedarikçileri Derneği (EYTED), Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED), Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (DEKMEB) ile Basın Yayın Birliği yöneticileriyle ortak basın toplantısı düzenlemişti. Toplantıda konuşan Yıldız, yeni eğitim döneminde incelenen kitaplardan 58'inin içerikleri nedeniyle bakanlık tarafından kabul görmediğini ifade etmişti.

Hatay Eğitim Sen Şube Sekreteri Dursun Soydan da, öğrencilerin kaynak kitap açısından önemli sıkıntılar yaşadığına dikkat çekiyor. Kitaplar yasaklanınca fotokopilerle idare edilmeye çalışıldığını kaydeden Soydan "Taşıma su ile değirmen dönmez. Eğitim de bu şekilde devam ederse öğrencilerin sağlıklı bir eğitim alacağı düşünülemez" uyarısında bulunuyor.

'TEOG KONUŞULMUYOR BİLE'

Eğitim konusunda büyük sıkıntılar yaşayan illerden bir tanesi de Şırnak. Yaklaşık 8 ay süren sokağa çıkma yasakları nedeniyle ilk, ortaöğretim ve liselerden yaklaşık 14 bin öğrenci 1 sene boyunca okullarına gidemedi. İlk defa kayıt yapması gereken yaklaşık 4 bin öğrenci de yasaklardan dolayı okula başlayamadı.

Eğitim Sen Şırnak Şubesi Eşbaşkanı Serhat Uğur, mevcut hukukdışı uygulamalar nedeniyle TEOG'un konuşulmadığını dahi söylüyor. Yasaklar ve ihraçlar nedeniyle eğitimin 5 yıla kadar kendine gelemeyeceğini söyleyen Uğur, değerlendirmeleri şöyle: “Şırnak il ve ilçelerinde 41 öğretmen ihraç edildi. Bunlardan 29'u Eğitim-Sen üyesi öğretmenler. Bu ülkede eğitim artık 5 yıla kadar da kendine gelmez. Çünkü eğitim adına hiçbir şey kalmamış. 15 yıldır görev yapan öğretmeni gerekçe göstermeden görevden aldılar. Görevden alınan öğretmen sayısı 40 bini aştı. Eğer bir öğretmen kaygılıysa bu kaygının öğrencilere yansımaması mümkün değil. Türkiye'nin eğitim ve öğretim zaten iyi değildi. Son süreçte herkes aynı çuvala koyuldu. Özellikle Doğu ve Gündeydoğu'da bu durum daha da katlandı. Şırnak'ta süren 8 aylık sokağa çıkma yasağı en çok öğrencileri etkiledi. İnsanlar artık yaşam kaygısıyla hareket ediyor.  TEOG ve önemli sınavlar ne yazık ki artık konuşulamıyor bile. Eğitim ve öğretim de büyük dönüşümler gerekiyor. Şırnak'ta 14 bin öğrenci varken en fazla 3 bin öğrenci okullara dönebildi. Ama birçok öğrenci de sınavlara giremeyecek.”