Bölge baroları demokrasi talep etti

Muş’ta toplanan bölge baro başkanları ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki sürece değinildi ve Türkiye’nin bir an önce normalleşmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Muş’ta bir araya gelen bölge baroları süreci değerlendirdi. Muş Barosu ev sahipliğinde gerçekleştirilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Baro Başkanları toplantısında gündeme dair siyasal, toplumsal, hukuksal sorunlar tartışıldı. Tartışmaların sonucu ortak bir basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaşıldı.

15 Temmuz darbe girişiminin "büyük bedeller ödenerek" bertaraf edildiği belirtilen açıklamada, bölge barolarının seçilmiş siyasetçilere dönük bu ve benzeri darbe teşebbüsleri karşısında durduğu, demokratik düzene sahip çıktığı ifade edildi.

'BİR AN ÖNCE NORMALLEŞME SÜRECİNE GİDİLMELİ'

Açıklamada, “Bölge baroları ve toplum olarak beklentimiz; darbe sürecinden sonra demokratik düzenin güçlendirilmesi, ülkemiz sorunlarının siyasal zeminde çözülmesi, farklılıkların zenginlik olarak görülerek hareket edilmesi ve darbe teşebbüsünün tüm etmenleri bertaraf edildikten sonra bir an önce normalleşme sürecine gidilmesidir” denildi.

Bölge barolarının açıklamasında, Olağanüstü Hal (OHAL) ile Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) durumun gerektirdiği ölçüyü aşan, temel hak ve özgürlükleri askıya alan, TBMM işlevini ortadan kaldıran ve kalıcı yasal değişiklikler getiren pek çok kısıtlama ve düzenlemelere yer verildiğine dikkat çekildi.

Bölge baroları, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaşananları 4 başlık altında topladı:

"1-Hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı olmadığı halde seçilmiş belediye organlarına toptancı bir anlayışla kayyum atanması,

2-Evrensel hukuk normları ve Anayasamızdaki amir hükümler gözardı edilerek savunma hakkına yönelik kısıtlamalar getirilmesi,

3-Öğretmen ve memurların sadece sendikal faaliyetleri nedeni ile haklarında hiçbir etkin idari soruşturma açılmadan KHK’ler ile açığa alınmaları ve ihraç edilmeleri ,

4- Anayasamızda güvence altına alındığı halde ve darbe ile ilgisi olmamasına rağmen dernek ve vakıf faaliyetlerinin durdurulması, TV ve radyoların kapatılması, bölgede yaygın bir hale getirilen internet-telefon kesintileri gibi örgütlenme, iletişim ve ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.”

TUTUKLANAN VEKİLLER VE BELEDİYE BAŞKANLARI

Bölge barolarının açıklamasında milletvekillerinin tutuklanması ile belediyelere kayyım atanması ve belediye başkanlarının tutuklanmasına da değinildi. Açıklamada, milletvekili ve belediye başkanlarının gözaltına alındığı ve bazılarının tutuklandığı hatırlatılarak, “Tutuksuz yargılamanın esas olduğu gözetilmeli ve en önemlisi hukuki sürece siyasetin gölgesinin düşmemesine dikkat edilmelidir” denildi.

Açıklamada, Kürt meselesinin çözümü için ise şunlar dile getirildi: “Kürt meselesi başta olmak üzere Türkiye’nin temel toplumsal sorunlarının çözüm yerinin TBMM olduğunu düşünmekteyiz. Bu bağlamda özellikle bölgemizi etkileyen çatışma sürecinin biran önce sonlandırılması noktasında tüm aktörleri inisiyatif almaya ve çaba sarf etmeye davet etmekteyiz.”

CİNSEL İSTİSMAR DÜZENLEMESİ VE İŞ KAZALARI

Bölge baroları gündemdeki çocukların cinsel istismarına yönelik düşüncelerini de dile getirdi: “Cinsel istismar, özellikle de çocukların cinsel istismarına ilişkin yasal düzenlemeler yapılırken konuya hassasiyetle yaklaşılmalı ve sonuçları enine boyuna düşünülmelidir. Gündemde konu ile ilgili olarak TBMM de kanun tasarısı tartışması yaşanılmaktadır. Ülke koşulları düşünüldüğünde tartışma konusu taslak doğuracağı sonuçlar bakımından ciddi riskler barındırdığından tasarıdan vazgeçilmelidir.”

Bölge baroları iş kazalarına da dikkat çekti: “Açıklamanın hazırlandığı tarihte Siirt ilimizin Şirvan İlçesinde maden sahasında meydana gelen iş kazası nedeniyle 5 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiş ve 11 vatandaşımız ise halen göçük altında bulunmaktadır. İş kazalarının önlenmesi için iktidarın gerekli yasal düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmesi ve caydırıcı cezai tedbirler alması elzemdir.”

BAROLAR TAHİR ELÇİ’Yİ UNUTMADI

Bölge baroları bir yıl önce katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yi de unutmadı. Elçi dosyasında bir ilerlemenin sağlanamadığına dikkat çekilerek şunlar söylendi:

“Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden 1 yıl geçmiş olmasına rağmen halen fail veya faillerinin bulunamaması, dosyada tek bir şüphelinin dahi olmaması kabul edilemez bir durumdur. Bir an önce fail veya faillerinin tespitine dönük etkin bir soruşturma yapılması talebi ile soruşturmasının takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile paylaşırız.”

Açıklamada imzası bulunan bölge baroları ise şöyle:

Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Batman Barosu, Bitlis Barosu, Bingöl Barosu, Diyarbakır Barosu, Tunceli Barosu, Hakkari Barosu, Kars-Ardahan Bölge Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu ve Van Barosu. (DUVAR)