'Adliyeler ve cezaevleri işyerimiz oldu'

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun MİT TIR'ları haberi nedeniyle yargılandığı dava bugün görülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet gazetesinin eski Genel yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargılandığı MİT TIR'ları davası bu gün görülüyor.

Dava öncesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde Türkiye Gazeteciler Sendikası üye ve yöneticileri, CHP Milletvekilleri ile çok sayıda yurttaş bir araya gelerek gazetecilere destek verdi.

GÜL'DEN ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Evrensel'in haberine göre adliye önünde konuşan Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül, şunları söyledi: “Bu bir gazetecilik davasıdır. Gerçeği yazmanın bedelidir. Sadece bizimle ilgili de değil bu ülkede çok zamandır gazeteciler bedel ödüyor. Bir süredir çok sayıda gazeteci cezaevinde. Gazeteler kapatılıyor, gazetelere operasyon yapılıyor. Bu nedenle bu dava gazeteciliği savunma davasıdır. Adliyeler ve cezaevleri gazetecilerin iş yeri haline geldi. Bir an önce gazeteciler adliyeden ve cezaevinden çıkarılmalıdır. Basın özgürlüğüne, ifade özgürlüğüne karşı sistematik bir baskı yapılıyor.”

Duruşmayı izlemek için gelen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise adliye binalarının varlığının, adaletin sağlandığı anlamına gelmediğini söyledi. Altay, “Faşizm törenle gelmez, temel hak ve özgürlükleri gasp ederek gelir. Adalete olan inancın ortadan kalktığı günlerdeyiz. AKP tarafından devlete yerleştirilen, AKP içindeki suç örgütlerini yargılasınlar” dedi.

BERBAROĞLU: TANE TANE ANLATACAĞIM

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ise şu açıklamayı yaptı: “Atılan suçlamalara karşılık verebilme imkanı bulduk. Özellikle yandaş medya üzerinden yargısız infazlara maruz kalıyoruz. Bugün içeride, adliyede mahkeme heyetine bana atılan iftiranın gerçek olmadığı söyleme imkanına sahip oldum. Tane tane anlatacağım kendilerine, ifade özgürlüğü, halkın haber alma özgürlüğünün davası olduğunu anlatacağım. Burada sizin karşınızda para sıfırlamak suçlamasıyla bulunmuyorum. Ya da bir terör tarikatının darbeye teşebbüs etmesine imkan sağladığım için de suçlanmıyorum. Suçlandığım konu doğru bir haberdir. Bu doğru haberin basılması, yayılması için ne gerekliyse onu ödemeye hazırım. Umarım bir kaç saat sonra sizin yanınızda olurum.”

' İNSANLAR UYANIR UYANMAZ TWITTER'A BAKIYOR'

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş ise şu mesajları verdi: “Bugün burada habercilik hakim karşısına çıkacak. Başta hapisteki gazetecilerin serbest bırakılması ve basın özgürlüğünün yeniden hayat bulması için mücadele edeceğiz. Basın özgür olmazsa, gördüğünüz gibi toplum özgür olmuyor. Öyle bir hale geldik ki, insanlar uyanır uyanmaz Twitter'a bakıyor bugün ne olmuş diye. Bunun olmaması için basının özgür olması gerekiyor. Basın özgür olursa demokrasi gelir. Başta bu dava olmak üzere gazetecilerin yargılandığı davaların takipçisi olacağız. Onlar özgürlüğüne kavuşana kadar, yanlarında olmaya devam edeceğiz.”

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ise “Biz Türkiye'de bütün ötekilerin, dışlanmışların hukuksuzluklara uğramış herkesin mücadelesini vermek için buradayız. Bugün yargılanmak için değil, yargının karşısında demokrasi ve özgürlük mücadelesi için buradayız” diye konuştu.

Avukat Murat Ergün de, “Adliyeyi adliye yapan savunmadır. Biz burada ev sahibiyiz. Savunma yapmaya gelmedik, mahkeme heyetini bilgilendirmeye geldik” diye konuştu.

MİT'TEN İKİ AVUKAT DA DURUŞMAYA KATILDI

Açıklamanın ardından grup duruşma için adliyeye girdi.  İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde kapalı oturumda görülen duruşmaya Erdem Gül ve Enis Berberoğlu ile avukatları katıldı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı adına 2 avukat da duruşmada hazır bulundu.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın davaya katılma talebini, "suçtan doğrudan zarar görme" ihtimalini göz önünde bulundurarak kabul ederken, Enis Berberoğlu’nun beraat talebiyle dosyaların ayrılması istemini reddetti.

MAHKEME SONER YALÇIN'I DİNLEYECEK

Mahkeme, Berberoğlu’nun savunmasında, gazeteci Soner Yalçın’ın tanık olarak dinlenmesi yönündeki talebi kabul ederek, Yalçın hakkında davetiye çıkarılmasına hükmetti.

Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’na yazı yazılarak Enis Berberoğlu’nun kullandığı GSM hattına ilişkin 1 Nisan 2015-31 Mayıs 2015 tarihleri arasındaki döneme ilişkin HTS kayıtlarının istenilmesine karar veren mahkeme duruşmayı 11 Ocak 2017 tarihine erteledi.