Darbecilere direndi, gazi sayılmadı!

15 temmuz darbe girişimini engellemeye çalışırken yaralanan siviller engeline bakmaksızın ‘gazi’ sayıldı. Darbeye karşı çıkan TSK mensupları ise bu haktan yararlanamıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz  darbe girişimini durdurmak için sokaklara çıkan 247 vatandaş hayatını kaybetti.  2 bin 194 kişi de yaralandı. 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı duran çok sayıda asker de yaralandı.

OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile darbe girişimine engel olmaya çalışırken yaşamını yitiren tüm siviller  ‘şehit’, yaralananlar ise ‘gazi’ sayıldı. O gece yaralanan TSK mensupları ise KHK’daki düzenlemelerin sivillere yönelik olması nedeniyle ve bağlı oldukları mevzuat çerçevesinde bu haktan yararlanamadı.

KHK İLE DÜZENLENDİ

Zira askerlerin 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu gibi mevzuatlar kapsamında ‘vazife malulü’ olarak değerlendirilmeleri gerekiyor. Askerlerin ‘vazife malulü’ olabilmeleri içinse  ‘görevlerini yapamayacak duruma gelme’ şartları bulunuyor. Söz konusu düzenlemeler kapsamında 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı mücadele ederken yaralanan askerler, 'vazife malulü' sayılamadıkları için 15 Temmuz gazilerine sağlanan ‘tazminat’, ‘aylık maaş bağlanması’, ‘kamuda bir istihdam’ gibi haklardan da yararlanamıyor.

GENELKURMAY VE İKİ BAKANLIK ÇALIŞIYOR     

Karar gazetesinin haberine göre, 15 Temmuz gecesi darbecileri durdurmak isterken yaralanan askerlerin yaşadığı bu durumun giderilmesi için ilgili bakanlıklar harekete geçti. Bu durumdaki askerlere yönelik nasıl bir düzenleme yapılabileceği ve hangi mevzuat çerçevesinde gazilik haklarının sağlanacağına ilişkin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı'nın görüşüne başvuracak. Alınan görüşlerin ardından darbe girişimini engellemek isterken yaralanan askerlerin de kamuda istihdam, tazminat gibi haklardan faydalanarak ‘gazi’ sayılabilmesine yönelik yeni bir çalışmanın gündeme getirilmesi planlanıyor.

NASIL İSPAT EDİLİYOR?

Yayımlanan KHK’lar kapsamında yapılan düzenlemelerle, darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin aileleri ile yaralananlara şehit yakınları ve gazilere verilen hakların tamamı sağlanıyor. Vatandaşların bu durumlarını ispatı için valilikler bünyesinde bulunan ‘zarar tespit komisyonlarına’ başvuruda bulunmaları gerekirken, komisyonun aldığı karar uyarınca gazi olan vatandaşlar, ‘kamuda bir istihdam’, ‘nakdi tazminat’ ve ‘aylık bağlanması’ gibi haklardan yararlanabiliyor.