Derik kaymakamı Sakarya'da defnedildi

Derik'te bombalı saldırıda yaşamını yitiren kaymakam Muhammed Fatih Safitürk memleketi Sakarya'nın Akyazı ilçesinde toprağa verildi. Törende konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, zaman zaman konuşmakta güçlük geçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Makamına düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitiren Mardin'in Derik ilçe kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk için bugün memleketi Sakarya'da cenaze töreni düzenlendi.

Safitürk için ilk tören valilik önünde yapıldı. Buradaki törene katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, zaman zaman gözyaşı dökerek, konuşmakta zorlandı.

Konuşmasında tutuklanan HDP'li vekilleri eleştiren Soylu, "Onlar bu toprakların çocukları değil. Onlar asil değil, asil vekil bu vatanın evlatlarıdır. Bu terörü öyle bir bitireceğiz ki, kimse ağzına bir daha PKK lafını alamayacak. Bu size namus sözümüz" dedi.

ERDOĞAN VE YILDIRIM DA KATILDI

Kaymakam Safitürk'ün cenaze namazına ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğlen saatlerinde Üsküdar Kısıklı'da bulunan konutundan çıkarak yakındaki helikopter pistine geçti. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, el ele helikopter pistine yürüdü.

cenaze

BABA: ÖLÜM HAK AMA...

Sakarya Valiliği'nin önünde düzenlenen törenin ardından kaymakamın cenazesi Arifiye ilçesindeki Kalaycı Merkez Camii'ne getirildi. Kaymakamın babası Asım Safitürk oğlunun cenaze namazını kıldırdı. Asım Safitürk oğlunun cenazesi başında yaptığı konuşmada, "Ölüm haktır ama kendi evladını kaybeden bir ölüm yüreklerin parçalanması. Bu çocuğum, 7'nci son çocuğumdur. Bugüne kadar hiçbir zorluk çıkarmadı karşıma. Böyle bir evladı kaybetmek elbette kolay değil. Buraya adım atan herkesi Allah Hac sahibi eylesin. Benim canpare yavrum görevi başında hiç haberi yokken şehit olmuştur. Haklarınızı helal edin. Allah razı olsun" dedi. Asım Safitürk'ün konuşması sırasında Başbakan Binali Yıldırım'ın ağladığı görüldü.

kaymakam

İDAM AÇIKLAMASI

Erdoğan cenaze namazı sonrası yaptığı konuşmada, "Biz Muhammed Fatih Safitürk'lerin kanını yerde bırakmayacağız. PKK'nın kökünü kazıyacağız. Aksi halde bunun hesabını öte dünyada veremeyiz. Bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeşliğimize gölge düşürmeyelim. Birbirimizi Allah için sevelim. O zaman başaracağız. Bu ülkede daha çok Muhammed Fatih'ler yetiştireceğiz. Bizler kararlı davrandığımız sürece Rabbimin bize vaadi olan zafere ulaşacağız. Bu konuda milletimin hassasiyetini biliyorum. İdamla ilgili konu zaten hükümetin gündeminde, parlamento bu kararı verirse, ben cumhurbaşkanı olarak onaylarım. Bu konuda kararı Batı değil, biz veririz. Şahsa karşı işlenmiş suçu aile affedebilir. Devlete karşı işlenmiş suçu devlet affedebilir. Ama bu şahsa karşı işlenmiş bir suç. Corc öyle demiş, Hans böyle demiş bizim umurumuzda değil" dedi.

25 KİŞİ GÖZALTINDA

Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk aynı zamanda Derik Belediyesi'ne kayyım olarak atanmıştı. Patlama sonrası soruşturma başlatan polis tarafından gözaltına alınan 38 kişiden 13'ü emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldı. Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Tahsin Erdaş, Özel Kalem Müdürü Mehmet Şerif Mesutoğlu ve bazı kaymakamlık çalışanlarının da aralarında bulunduğu 25 kişinin emniyetteki sorguları ise devam ediyor. Patlama sonrası şehit Kaymakam Safitürk ve 2 kişiyi patlamanın olduğu odadan çıkaran kaymakamlık çalışanının da bilgisine başvurulduğu öğrenilirken, gece yarısı bir kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi.

Yetkililer, şehit Kaymakam Safitürk'ün il dışında bulunduğu sırada el yapımı patlayıcının makam odasına yerleştirilmesi ihtimali üzerinde dururken, patlayıcıyı Kaymakam'ın makam odasına yerleştiren kişinin eşgalinin bina içindeki güvenlik kameralarının görüntülerinden tespit edildiği belirtildi.

(HABER MERKEZİ)