'Yeni Türkiye'yi Gazi Mustafa Kemal dedi'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Kasım Atatürk’ü Anma programında konuştu. Erdoğan, "Yeni Türkiye kavramının ilk kez Gazi Mustafa Kemal tarafından Nutuk’ta defalarca zikredildiğini söylemek isterim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 10 Kasım Atatürk’ü Anma programında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni Türkiye kavramının ilk kez Gazi Mustafa Kemal tarafından Nutuk’ta defalarca zikredildiğini burada söylemek isterim. Bu kavram üzerinden bizi yıpratmak isteyenlerin aslında cumhuriyet ruhuna ne kadar uzak olduğunu bilmeniz gerekir" dedi.

Erdoğan şöyle konuştu: "Gazi Mustafa Kemal’in en çok hayran olduğu devlet yöneticileri arasında Fatih Sultan Mehmet’in olduğunu bilmediklerini söylemek isterim. Fatih gibi Gazi de milletine sonsuz bir güven besliyordu. Herkes umutsuzluğa kapılırken o geldikleri gibi gidecekler diyecek gücü milletine olan sarsılmaz inancından alıyordu."

'KURTULUŞ SAVAŞI İLE 15 TEMMUZ ARASINDA FARK YOK'

Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 78'inci yıl dönümü vesilesiyle hazırlanan programda yaptığı konuşmada, "Kurtuluş savaşımızın başkomutanı, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’i hayırla yad ediyorum. Milletimiz nezdine Çanakkale Savaşı ile, Kurtuluş Savaşı ile, Doğu ve Güneydoğuda yıllardır yürüttüğümüz mücadeleyle 15 Temmuz darbe girişiminin hiçbir farkı yoktur. Bunların hepsi milletimizin yedi düvele karşı verdiği istiklal ve istikbal mücadelesidir. Bizim kültürümüzde sömürgecilik anlayışı yoktur" dedi.

'VEFALI TÜRK GELDİ DERLER'

Erdoğan, şunları söyledi: "Bugün gidin Suriye’ye, Irak’a, Kuzey Afrika’ya, Balkanlar'daki herhangi bir yere. Orada Türkiye ile ilgili kanaatlerde sorun, hiçbir yerde sömürge, zulüm, katliam gibi ifadeler duyamazsınız. Bunların yerine “Vefalı Türk geldi” ifadesini işitirsiniz. Hani diyorum ya dünya beşten büyüktür. Türkiye, Türkiye’den büyüktür. Bunu böyle bilelim. Biz 780 bin kilometrekareye sığamayız. Bizim fiziki sınırlarımız başkadır, gönül sınırlarımız başkadır.

'BİZ ONUN VASİYETİNİ YERİNE GETİRMEYE DEVAM EDİYORUZ'

Atatürk’ün, 'İdare-i maslahatçılar, esaslı inkılap yapamaz' sözünü hatırlatarak, "Atatürkçülük adına değişime direnenlere rağmen, biz onun vasiyetinin gereklerini yerine getirmeye devam ediyoruz, devam edeceğiz. Atatürk’ü kendi dogmalarının içinde hapsetmeye çalışarak, devlet ve millet tarihimizi 90 yılla sınırlandırmaya kalkanlara izin vermeyeceğiz açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "İlköğretimden itibaren, ders kitaplarının bu çerçevede yeniden gözden geçirilmesi dâhil, milletimizi tarihiyle, kültürüyle, medeniyetiyle buluşturacak her türlü adımı süratle atmalıyız. Bu çerçevede, 10 Kasım’ları, kuru kuruya bir ölüm yıl dönümü olarak anmayı değil, tam aksine yeniden bir doğuş olarak kutlamayı çok daha önemli görüyorum. Zira bizler bunu yasa dönüştürdüğümüz zaman, yas kazandırmaz. Bizim adeta bunları hep bir milat olarak görmek, yeniden bir doğuş olarak görmek ve bununla bu adımları atmak bizi çok daha farklı bir geleceğe taşıyacaktır." (DHA)