CHP'den internet yasakları için kriz masası

CHP'li Erdal Aksünger gece yarısı operasyonunda devreye sokulan internet yasakları için kriz masası kurduklarını açıkladı. Aksünger, "Hükümet provokasyonlara karşı önlem bahanesiyle haberleşme özgürlüğünü ortadan kaldırıyor" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Türkiye genelinde dün gece başlayan internet engellemeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. HDP Eşbaşkanları ve milletvekillerine dönük operasyonun başladığı saatlerde uygulamaya geçirilen engellemenin Facebook, WhatsApp, Twitter ve YouTube başta olmak üzere, yaygın sosyal ağ ve haberleşme platformlarını etkilediğini söyleyen Aksünger, CHP Genel Merkezi’nde konuyu takip etmek üzere kriz masası kurduklarını açıkladı. Tespitlerinin sosyal medyaya dönük engellemenin Türkiye genelinde, tüm servis sağlayıcılarda uygulandığı yönünde olduğunu gözlediklerini Aksünger, durumu çok ciddiye aldıklarını ve halkın haber alma özgürlüğünün takipçisi olduklarını söyledi.

Aksünger, hükümet veya servis sağlayıcıların hiçbir açıklama yapmadığı uygulamayla halkın haberleşme ve haber alma özgürlüğünün ihlal edildiğini, bu durumun kabul edilmesinin mümkün olmadığını ve derhal son verilmesi gerektiğini vurguladı. Daha önce de bu tür engellemelerin yapıldığını, ancak WhatsApp’ın ilk kez bu şekilde engellendiğini açıklayan Erdal Aksünger, “hükümet iletişimi engelleyerek halktan ne saklıyor, bilmemizi istemedikleri bir şeyler mi çeviriyorlar?” diye sordu.

'15 TEMMUZ'DA İNTRERNETTE SORUN YAŞANMADI'

Sosyal medyada provokasyon yapılacağına dair dedikodular üzerine engelleme yapıldığı iddialarını da değerlendiren Aksünger, bu tür bahanelerin hiçbir geçerliliği olamayacağını, hükümetin provokasyonlara karşı önlem bahanesiyle haberleşme özgürlüğünü ortadan kaldırmasının halkta büyük tedirginliğe sebep olduğunu söyledi. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında internette hiçbir sorun yaşanmadığını, halkın darbeye karşı sosyal medyada örgütlendiğini hatırlatan Aksünger, akıllara “yeni bir darbe mi yapılıyor?” sorusu geliyor dedi.

'BAŞBAKAN HUKUKSUZLUĞU DOĞRULADI'

BTK’dan bir yetkilinin “sorun internetle alakalı” açıklamasından kısa bir süre sonra Başbakan Binali Yıldırım’ın “tedbir aldık, tehlike geçene kadar devam edeceğiz” dediğini söyleyen Aksünger, BTK kaynaklı açıklamanın zaten akla ve mantığa uygun olmadığını kaydetti. Aksünger, Başbakan’ın hukuksuzluğu büyük bir rahatlık içinde doğrulamasının Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun bir özeti olduğunu söyledi.

'SERVİS SAĞLAYICILAR BOYUN EĞİYOR' 

Aksünger, sosyal medya ve haberleşme platformları dışında hemen her şeyin normal şekilde çalıştığını, farklı internet omurgalarına bağlanan servis sağlayıcılarının tümünde ve aynı anda sorun yaşanmasının hükümet kaynaklı, haksız, hukuksuz bir uygulama dışında başka bir açıklaması olamayacağını kaydetti. Aksünger, servis sağlayıcıların bu tür uygulamalara boyun eğmek zorunda kalmasının Türkiye demokrasisi ve hukuk sistemi açısından trajik bir durum olduğunu belirterek CHP olarak her tür haksızlığın takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.