Diyarbakır'da polis müdahalesi

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, polis ablukası altındaki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yaptı. Belediye önüne gelen DBP Eşbaşkanı Tuncel ile vatandaşlara polis TOMA ile müdahale etti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın dün akşam gözaltına alınması sonrası polislerce içeride arama yapılan belediye binasının çevresi saatlerdir abluka altında. çok sayıda vatandaş gözaltıları protesto için belediyenin önüne gitti. Polis ekipleri toplananlara TOMA ve tazyikli su ile müdahale etti.

Belediyenin önünde bekleyen Demokratik Toplum kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, belediyenin önündeki polis barikatlarını göstererek, "Belediyemiz işgal altında" dedi.

hdp-ic

Demokratik siyasette ısrar edeceklerini söyleyen Güven, belediyelere kayyım atanması ile Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınmasına karşı direneceklerini, her gün alanlarda olacaklarını söyledi.

TOMA İLE MÜDAHALE

Sabah saatlerinden itibaren Diyarbakırlılar belediye önünde toplanmaya başladı. Belediyeye gelenler arasında  Demokratik Bölgeler Partisi Eşbaşkanı Sabahat Tuncel de vardı. Belediye binasına giren Tuncel bur süre sonra dışarı çıkarak açıklama yapmak istedi.

hdp2

Gözaltılara tepki için belediyenin önüne gelen vatandaşlar, Tuncel'in etrafında toplanmaya başlayınca, polis TOMA'sı uyarı yapmadan tazyikli su ile müdahale etti. Polis müdahalesinden Tuncel'in yanı sıra çok sayıda vatandaş etkilendi.

Müdahaleden sonra ara sokaklara dağılan kitle tekrar bir araya geldi ve müdahaleyi protesto etti. Polis, bir araya gelip slogan atan her gruba TOMA ile müdahalede bulundu.

İNTERNET KESİLDİ

Protestolar sürürken Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Elazığ, Tunceli, Gaziantep, Şanlıfurfa, Kilis ve Adıyıman’ ın da bulundu Doğu ve Güneydoğu’daki birçok il genelinde hem sabit, hem mobil hatlardan internete erişim, saat 10.30’dan itibaren kesilmeye başladı. Erişim sıkıntısının nedeniyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

Belediyenin önündeki caddenin üstünde HDP'li vekiller, DBP Eşbaşkanı Tuncel ve ilçe belediye başkanlar bekleyişlerini sürdürüyor. Siyasetçiler zaman zaman slogan atarak hem belediye başkanlarının gözaltına alınmasını hem de polisin sert müdahalesini kınıyor.

hdp3

Belediyenin karşısındaki ara sokaklara dağılan kitle de bir araya gelerek slogan atarak tepki gösteriyor. Özellikle Lise Caddesi'nde toplanan kitleye polisin sert müdahalesi gözlendi.

Ara sokaklara dağılan kitle gruplar halinde, sloganlar atarak belediyenin önüne gelmeye çalışıyor.

VATANDAŞ TEPKİLİ: TÜRKİYE SURİYE GİBİ OLUR

Başkanların gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla belediyenin önünde bekleyen Yayhya adlı yurttaş, "Partinin genel Başkan'ını tutukladılar, aylarca hapiste tutular. Başkanları da gözaltına alırlar. Bu şekilde baskılar devam ederse Türkiye'de Ortadoğu ülkelerine benzer, Irak gibi, Suriye gibi olur. Başkanlar bizim irademizdir. Polis saldırsa da direneceğiz" dedi.

diyar-yeni

Sabah işlerine giden belediye personeli, polislere belediyeye ait kimliklerini göstererek girebildi. Belediye binasına girebilen personel, bütün odaların kapılarının kırıldığını kapıların numaralandırıldığını gördüler.

Polisin başkanlık katındaki bilgisayarlara ait harddisklere el koyduğu da belediye çalışanlarının verdiği bilgiler arasında.

MİLLETEVİLİ UCA DARP EDİLDİ, 25 KİŞİ GÖZALTNDA

Müdahale sırasında HDP Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca polis tarafından darp edildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin ve eski Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da darp edildi. Karatekin ve Ata'nın da alarında bulunduğu 25 kişiyi gözaltına aldı.

diyar-mudahele

Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Cevahir Sadak Gündüz'ün, TOMA'dan sıkılan gazlı sudan etkilenerek ambulansla hastaneye kaldırıldı. Gündüz tedavinin ardından taburcu edildi.

Diyarbakır Valiliği'nden 'yasak' açıklamasıDiyarbakır Valiliği'nden 'yasak' açıklaması