Aslı Erdoğan'dan Frankfurt'a mektup

Yazar ve Aslı Erdoğan'ın cezaevinde kaleme aldığı mektup Frankfurt Kitap Fuarı'nda okundu.Erdoğan, edebiyatın her zaman diktatörleri yenmeyi başardığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu yıl 68'incisi düzenlenen Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışında Türkiye'de cezaevinde olan yazar ve Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi Aslı Erdoğan'ın cezaevinde kaleme aldığı mektup okundu. Özgür Gündem'in danışma kurulu üyesi olması ve köşe yazıları gerekçe gösterilerek "örgüt üyeliği ve propaganda" suçundan tutuklanarak cezaevine konulmuş olan Erdoğan mektubunda, "Nasıl olacağını bilemesem de edebiyat her zaman diktatörlerin üstesinden gelmeyi başardı" ifadesini kullandı.

Deutsche Welle Türkiye'nin haberine göre dünyanın en büyük kitap fuarlarından biri olan Frankfurt Kitap Fuarı'nın bu yılki temaları  düşünce özgürlüğü mücadelesi ve dijital pazarlama. Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği Başkanı Heinrich Riethmüller, düşünce ve yayın özgürlüğünün dünya genelinde tehdit altında olduğunun altını çizerek, "Kelimelerin özgürlüğü bizim için bir insan hakkıdır ve pazarlığa açık değildir" dedi.

Riethmüller basına yaptığı açıklamada, düşünce özgürlüğüne yönelik tehdit konusunda özellikle de Türkiye'deki güncel durumdan etkilendiklerini belirterek, siyasetin bu konuda sessiz kaldığını ve bu konuda bir girişimde bulunmadığını kaydetti.

TÜRKİYE İÇİN ÖZGÜR KELİMELER KAMPANYASI

Türk siyasetinin bu konudaki sessizliği üzerine Almanya'da yayınevleri, kitabevlerinin çatı kuruluşu olan Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği ve Uluslararası Yazarlar Derneği PEN’in Almanya şubesi Freewords Turkey (Özgür Kelimeler Türkiye) adıyla bir kampanya başlattı. Kampanyada federal hükümete ve Avrupa Birliği'ne düşünce ve basın özgürlüğünü koruma çağrısı yapılıyor. Change.org sitesi üzerinden başlatılan İmza kampanyasına şimdiye kadar yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı söyleniyor.

68'inci Uluslararası Kitap Fuarı bu yıl yaklaşık yüz ülkeden 7 binin üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapması bekleniyor. 19-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuar için yaklaşık altı yüz yazarla 4 bin etkinlik yapılması planlandı. Organizatörler bu yılki fuara yaklaşık 300 bin kişinin katılacağını tahmin ediyor.