Orgeneral Dündar: 15 Temmuz'da Erdoğan'la görüşmem olmadı

Genelkurmay 2. Başkanı Ümit Dündar, 15 Temmuz darbe girişimi akşamı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la "İstanbul'a gelin, güvenliğinizi sağlarım. Beni Bahçeli'ye sorun" şeklinde bir görüşmesi olmadığını söyledi. "Darbe ihtimalini düşünmedik" diyen Dündar'ın birçok generalin savunmasına dayanak yaptığı düğünden haberinin olmadığını belirtmesi de dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

Nergis Demirkaya  [email protected]

ANKARA - TBMM'de 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak için oluşturulan komisyon bugün Genelkurmay 2. Başkanı Ümit Dündar'ı dinledi. Dönemin 1'inci Ordu Komutanı olan ve darbe girişimi sonrası yapılan Yüksek Askeri Şura'da Genelkurmay 2'inci Başkanlığı'na getirilen Dündar, TBMM Darbe Araştırma Komisyonu'na sivil kıyafetle geldi.

15 Temmuz gecesi darbeciler tarafından alıkonulan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar'ın yerine vekâleten görevlendirilen Orgeneral Ümit Dündar, sözlerine "Millete ve Meclis’e karşı yapılan 15 Temmuz darbe girişimini lanetliyorum" diyerek başladı, hayatlarını kaybedenleri andı.

Eski Bakan Âlâ: Cemaat 'one minute'ten sonra suç örgütüne döndüEski Bakan Âlâ: Cemaat 'one minute'ten sonra suç örgütüne döndü

'İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRÜ ARADI'

"TSK şerefli üniforması altına gizlenen teröristlerin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgisi yoktur" diyen Dündar, darbe girişimi gecesi yaşadıklarını şöyle anlattı: "Saat 18.15'te ordu karargâhından ayrılıp konutuma geçmiştim. 21.40 civarında İstanbul Emniyet Müdürü aradı. İstanbul Beylerbeyi’nde olaylardan haberdar olup olmadığımı sordu. Bilgim olmadığı için ilgilileri arayıp bilgi istedim. Bu arada ikinci kez aradı. İstanbul Boğazı’ndaki durumu sordu. Endişeli bir durum olduğunu hissettim. Boğaziçi Köprüsü Anadolu yakasında buluşmaya karar verdik. 22.20 civarında konutumdan tek araç, sivil kıyafetle hareket ettim. Bu arada komutanlarımı aradım. Ancak 4 aramamdan da sonuç alamadım."

Dündar, Boğaziçi Köprüsü’nde Emniyet Müdürü ile buluştuktan sonra yaşadıklarını da şöyle anlattı: "22.45’te Boğaziçi Köprüsü Anadolu yakasında vali, emniyet müdürü ve ben küçük bir kriz merkezi oluşturduk. Tekirdağ ve Çorlu komutanlıklarından sahte bir emir yayınlandığını öğrendim. Onlara emir komuta zinciri içinde yapılan bir girişimin olmadığını söyledim."

'NECDET ÖZEL'LE GÖRÜŞTÜM'

23.45’e kadar burada kaldıklarını anlatan Dündar daha sonra vali ile birlikte güvenli başka bir bölgeye geçtiklerini söyledi. Dündar, eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’le bu sırada 2-3 kez görüştüğünü anlattı. CHP’li Aydoğdu’nun ne görüştüğünü sorması üzerine, genel durum üzerine görüştüklerini söyledi.

Vali ile yaptıkları görüşmede basına açıklama yapma kararı aldıklarını anlatan Dündar, kendisinin de bir televizyon kanalına bağlanarak, darbeyi yapanların TSK içinde küçük bir grup olduğunu, 1. Ordu’nun önlemek için tedbir aldığını anlattığını söyledi.

Dündar, Ege ordu komutanı ile 3. Ordu Komutanı'nın telefonlarını da alıp bunları da televizyon kanallarına ilettiklerini açıkladı. Dündar, bu açıklamaların TSK’nın kalkışma içinde olmadığı güvencesi verdiğini söyledi. Dündar daha sonra vali ile birlikte deniz yoluyla karşıya, oradan havaalanına geçtiklerini söyledi, ardından Cumhurbaşkanı’na bilgi verdiğini anlattı. Görüşmelerde de Akıncılar üssüyle ilgili gelişmeleri değerlendirildiğini ifade etti.

'DARBE İHTİMALİNİ DÜŞÜNMEDİK'

Dündar’ın açıklamalarının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Komisyon Başkanı Reşat Petek, darbe girişimi öncesi böyle bir ihtimal görüp görmediğini sordu. Dündar, "Böyle bir ihtimal ve değerlendirme yoktu. Ama TSK'da FETÖ olup olmadığıyla ilgili istihbarat örgütlerinden duyumlar geliyordu. Ama bu oluşumun darbeye dönüşeceği kanaati hiç olmadı" dedi.

Dündar, Petek'in benzer bir girişim yaşanmaması için ne yapılması gerektiği sorusunu da yanıtladı. Dündar, şöyle dedi: "80’li yıllardan bu yana içinde olduklarını düşündüğümüzde insan kaynağını değerlendiriyorlar. İhraç edilenler TSK’da eğitim sürecinde değil TSK'ya katılmadan önce aldıkları eğitim ile bu noktaya gelmişler. TSK sorgulanacaksa personel alım süreci ve takip süreci ele alınmalı. Alınacak kişiler sınavı kazansa da yasa dışı örgüte mensup olmaması önem taşıyor, ama TSK'da bir istihbarat birimi yok. TSK’dan sorumluluğu atmak için söylemiyorum ama durum bu. Tüm sınavlarda soru güvenliği ve alınan kişilerin seçimi önemli. Bir çok sınavın soruları çalındı."

'CUMHURBAŞKANI'NI ARAMADIM'

Darbe girişimi sonrası Dündar'ın Cumhurbaşkanını arayıp İstanbul'a gelmesi konusunda güvence verdiği iddia edilmişti. Yansıyan haberlere göre Erdoğan'da bunun üzerine Marmaris'ten yola çıkmıştı. Ancak Dündar bu haberleri yalanladı. Böyle bir görüşme yapmadığını söyleyen Dündar "15 Temmuz gecesi sayın cumhurbaşkanı, sayın başbakan da dahil hiçbir bakanla da görüşmem olmadı. ‘Bahçeli’ye beni sorun diye’ bir beyanım olmadı. Cumhurbaşkanı ile 16 Temmuz sabahı İstanbul'a indiğinde havaalanında bir araya gelerek bilgi arz ettim" dedi.

Dündar, ayrıca cumhurbaşkanlığından sadece Genelkurmay Başkanlığı'na vekaleten görevlendirildiğiyle ilgili bir telefon aldığını anlattı.

Dündar, milletvekillerinin ısrarlı soruları üzerine, cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar dahil Erdoğan havaalanına inene kadar hiç kimseyle görüşmediğini tekrarladı.

'DÜĞÜNDEN HABERİM YOKTU'

"FETÖ’nün yurtdışında bağlantısı var mı?" sorusuna da yanıt vermeyen Dündar’a, Hava Kuvvetleri Komutanı’nın katıldığı düğün hatırlatıldı. Düğünden haberdar olmadığını söyleyen Dündar, "Davet gelmedi diye hatırlıyorum" dedi.

DÜNDAR'IN EMİR SUBAYI DA KAYIP

Kendi emir subayının da firar ettiğini söyleyen Dündar, darbe girişimi gecesi kendisi evden ayrıldıktan bir süre sonra 4-5 kişinin evine gittiğini, evde dolaşıp çıktıklarını da söyledi.

HDP’li Mithat Sancar ise Erdoğan’la görüştüğü haberlerini neden yalanlamadığını sordu. Dündar, bunu komisyon vasıtasıyla yaptığını söyledi.

PAZARLIK YAPILDI MI?

Dündar'a, ‘Darbe gecesi veya öncesinde pazarlıklar yapıldı mı?’ sorusu da yöneltildi. Dündar, "Pazarlık yok. Komutanlarla da böyle bir pazarlık olduğunu ben değerlendirmiyorum, bu benim şahsi düşüncem" yanıtını verdi.

YENİ DARBE RİSKİ VAR MI?

CHP'li Zeynel Emre, Dündar'a bundan sonraki süreçle ilgili "Darbe riski var mı?" diye sordu. Dündar, "Şahsi görüşüm" diyerek, "Darbe riskinin kalmadığını değerlendiriyorum. FETÖ'ye yönelik süreç titizlikle devam ediyor. Bunun olumlu sonuç vereceğini düşünüyorum. Böyle bir risk olmadığını değerlendiriyorum" açıklaması yaptı

KIRILMA NOKTASI NE OLDU?

Askeri kanattan yapılan açıklamaların o gece kırılma yarattığını anlatan Dündar, Genelkurmay Başkanı'nın hava hareketliliğinin durdurulması ve zırhlı birliklerle ilgili talimatlarının da darbe girişimini erkene çekerek başarısız kıldığı yorumlarında bulundu.

'TSK’DE DARBENİN D’Sİ KALMADI'

Dündar, bir soru üzerine, 15 Temmuz darbe girişiminin askeri okullarda ders olarak okutulacağını söyledi. Dündar bundan sonraki süreç için, "TSK’da hiçbir askeri personelin aklından darbenin d’si bile geçmiyor" yorumunu yaptı.

'SIZMA DEĞİL, PARALEL YAPILANMA'

Ak Partili Selçuk Özdağ'ın cemaat yapılanmasıyla ilgili, "Bu kadar yoğun bir giriş, sızma olarak nitelendirilebilir mi?’ diye sorusuna ise Dündar şu yanıtı verdi: "Sızma ötesi bir noktadayız tabii. Başta sızma yapılırken, son noktada TSK’da paralel yapılanmaya sahip oldukları açık. ‘Göz mü yumuldu?’ derseniz, hiçbir dönem ve komutanın göz yumduğunu söyleyemem. Ama diğer kurumlarda ihraçları da gördüğümüzde örgütün bunda çok dikkatli çalıştığını görüyoruz. 2-3 kişilik gruplar halinde çalışıyor. Bir kişiye ulaştığınızda en fazla iki kişiye ulaşabiliyorsunuz. Bu konuyu TSK’da zaafiyetten ziyade, kurumun bu konuda titiz çalıştığını belirtmekte fayda var’ diye değerlendiriyorum."

160 DAKİKA SÜRDÜ

Dündar'ın Komisyon'daki konuşması 2 saat 40 dakika sürdü.

Komisyon bugün ayrıca İçişleri Eski Bakanı Efkan Âlâ, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, gazeteci Yavuz Demirağ ve akademisyen Ahmet Akgündüz’ü dinleyecek.

NE OLMUŞTU?

Orgeneral Dündar'ın darbe girişiminin seyrini değiştiren isimlerden biri olduğu önü sürülmüştü. Basına yansıyan bilgilere göre darbeci askerler, 15 Temmuz akşamı saat 21.00 sularında dönemin 1'inci Ordu Komutanı Orgenaral Ümit Dündar’ı arayarak, kendilerine katılmasını istedi. Darbecilere ‘Hayır’ diyen Dündar, Emniyet’i bilgilendirdi. Ardından Marmaris’te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak "Yanınızdayım, size bağlıyım" dedi. Org. Dündar, Erdoğan’a, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kuşatma altında. Orası güvenli değil. Ankara’ya gitmeyin, İstanbul’a gelin” dedi. Dündar’ın telefonu üzerine Erdoğan İstanbul'a indi.