Eğitim-Sen'lilere 'sendika üyeliğiniz devam edecek mi?' baskısı

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, üyelerinin ikna odalarına alınarak, "Sendika üyeliğiniz devam edecek mi?" şeklinde hukuk dışı sorulara maruz kaldığını söyledi. Özgen, memur ihraçları için MEB bünyesinde gizli komisyonlar kurulduğunu da söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)’nun bugün Ankara’da yapmayı planladığı miting, Ankara Valiliği tarafından ‘alınan ihbarlar’ gerekçe gösterilerek yasaklandı. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, can güvenliklerinin sağlanmasının hükümetin ve Ankara Valiliği’nin görevi olduğunu söyleyerek, mitingi bütün engellemelere rağmen yapacaklarını söyledi.

Özgen ayrıca, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ya da açığa alınan birçok sendika üyesinin ‘ikna odaları’na alındığını söyledi. Özgen, ikna odalarında müfettişler tarafından öğretmenlere baskı uygulandığını, “Sendika üyeliğiniz devam edecek mi?”, “Bu gün olsaydı yine bu eylemlere katılır mıydınız?” şeklinde sorular yöneltildiğini ifade etti.

‘SİYASİ BİR SÜREÇ İŞLENİYOR’

Eğitim-Sen’lilere yönelik siyasi bir süreç işletildiğini anlatan Özgen, “Milli Eğitim Bakanlığı kendi politik yorumuna göre, eğitim emekçilerine karşı keyfi bir süreç işletiyor. Sendikal eylem ve etkinlikleri nedeniyle üyelerimize OHAL ve KHK’lerle tamamen hukuk dışı idari işlemler uygulanıyor. Bu süreç uluslararası sözleşmelere, örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüklerine aykırıdır” dedi.

‘ÜYELERİMİZE İSTİFA DAYATILIYOR’

MEB bünyesinde gizli komisyonlar kurulduğunu ifade eden Özgen, Duvar’a şu açıklamalarda bulundu: “Okullarda ve valiliklerde ikna odaları kurulmuş. Milli Eğitim Bakanlığı bilinçli ve kasıtlı olarak hiçbir suç işlememiş üyelerimize müfettişler üzerinden dayatmalar yaparak, istifaya zorluyor. Yukarıda belirttiğim soruların sorulması bütün gerçekliği gözler önüne seriyor. Bu yapılanlar uluslararası sözleşmelere aykırı ve anayasal bir suçtur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın valilikler ve okulların bünyesinde oluşturdukları ikna odaları çerçevesinde soruşturma yürütmeleri hukuksuzluğun ta kendisidir. Talebimiz net. Milli Eğitim Bakanlığı bu hukuksuzluktan vazgeçmeli. Sendikal eylem ve etkinlikler suç değildir. Sendikal eylem ve etkinliğe katılan arkadaşlarımızı suç işlememişler. Bu yüzden kendilerine göre suçlu ve suçsuz gibi yürüttükleri işlemlerin hiçbir karşılığı yok. Kendi suçlarını örtmeye yönelik hukuk dışı yöntemler uyguluyorlar. KHK’lerin iptalini, açığa alınan ve görevden atılan kamu çalışanlarının işlerine geri iade edilmesini talep etmeye devam edeceğiz.”

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, üyelerinin istifaya zorlandığını söyledi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, üyelerinin istifaya zorlandığını söyledi.

‘YASAK YASAL DEĞİL’

KESK olarak bugünkü Ankara mitingini yapmakta kararlı olduklarını da söyleyen Özgen, “Valiliğin güvenlik sorununu bahane ederek Ankara’da eylem ve etkinliklerimizi sürekli yasaklayamayacağını bilmesi gerekir. Yasak kararı aynı zamanda politik ve siyasi bir tutumdur. Bunun da yasal bir karşılığının olmadığının da ifade etmek gerekir. Bizim yürüyüş kollarımız her şeye rağmen Ankara’da olacak. Yürüyüş kollarımızla birlikte Ankara’da açıklamalarımızı yapacağız” diye konuştu.