Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu

Silahlı saldırıda hayatını kaybeden gazeteci Musa Anter adına verilen gazetecilik ödüller sahiplerini buldu. Daha önce isimleri açıklanan gazetecilere ödülleri verildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - 1993 yılından itibaren verilen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri bu akşam düzenlenecek törenle sahiplerine verildi. Ödül töreni Cegerxwîn Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene Musa Anter'in çocukları Anter Anter, Rahşan Anter ve Dicle Anter'in yanı sıra DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 78'liler Vakfı Başkanı Celalettin Can Barış Meclis'inden Hakan Tahmaz katıldı.

Törende gazeteciler Celal Başlangıç, Ayşe Yıldırım, Hüseyin Aykol, Fatih Polat, Banu Güven ve Eyüp Burç da yer aldı. Tören Özgür Gündem gazetesi ve Musa Anter'i anlatan sinevizyon gösterisiyle başladı.

"YAŞAMIN DİĞER ADI DİRENMEKTİR"

Törende konuşan ÖGC Eşbaşkanı Nevin Erdemir, basına yönelik baskıları anlatarak, basın özgürlüğü için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Musa Anter'in "Yaşamın diğer adı direnmektir" sözünü hatırlatarak Kürt halkı gibi Kürt basınının da direndiğini söyledi. Anlı, "Bütün Kürdistan'da Ape Musa'dan iz bulmak mümkündür" dedi.

"GAZETECİLER KARANLIĞIN PERDESİNİ YIRTTI"

Kürtçe haber dalında ödüle layık görülen Gökhan Altay ödülünü, Cizre'deki bodrumda katledilen Rojat Aktaş'ın annesi Melahat Aktaş'tan aldı.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Oral'a ödülünü, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak verdi.

Kışanak, Özgür basın geleneğinin Musa Anter ve diğer basın şehitlerinden kaldığını söyledi. Kışanak, gazetecilerin karanlığın perdesini yırtığını söyledi. Musa Anter'in sadece günlük haber yapmıyoruz, tarih de yazıyoruz' dediğini hatırlatan Kışanak, bu geleneğin hala sürdüğünü kaydetti.

Fotoğraf ödülü ise DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel tarafından Handan Tufan'a verildi. Konuşmasında İnan Kızılkaya, Zana Bilir, Necmiye Alpay şahsında tutuklu gazetecileri selamladığını söyleyen Tuncel, özellikle kadınlara yönelik baskılara değindi. Tuncel, yaygın medyanın kadına yönelik tutumunu eleştirerek, özgür basın geleneğinin bu konudaki çalışmalarına değindi.

Görüntü dalında verilen ödül ise DİHA'dan Bilal Güldem'in oldu. Gündem'in ödülünü Musa Anter'in oğlu Dicle Anter verdi.

ERDOĞAN VE ALPAY'A ONUR ÖDÜLÜ

Gazete Duvar'da yayınlanan “Yasakların 1. Yılında Sur’dan Şırnak’a” başlıklı yazı dizisiyle, Jüri Özel Ödülü kazanan Celal Başlangıç'a ödülünü gazeteci Mehveş Evin verdi.

Özgür Gündem gazetesinin tutuklu yazarları Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'a ise Onur Ödülü verildi. Özgür Gündem gazetesi yazarı Hüseyin Aykol'un verdiği ödülü, yazarlar adına Banu Güven aldı. Ödülü Özgür gündem gazetesi yazarı Hüseyin Aykol verdi. Banu Güven, "Aslı ile Necmiye şahsında bize bir mesaj veriliyor, bu mesajı alıyoruz ve onları destekliyoruz" dedi.

Necmiye Alpay adına ödülü alan Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Alpay'ın barış için verdiği mücadeleyi hatırlattı. Polat, tutuklu bütün gazetecilerin serbest kalması için mücadele edeceklerini kaydetti.

Daha önce Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetesi tarafından düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, son iki yıldır Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) tarafından veriliyor.

Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri 24 yıldır kesintisiz verildi. Ödüller, Kürtçe ve Türkçe yazılı haber, görüntülü haber, fotoğraf, karikatür ve Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği olmak üzere altı dalda veriliyor.

ÖDÜL ALAN GAZETECİLER

ÖGC tarafından bu yıl 24’üncüsü düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nde yer alan jürinin ödüle değer gördüğü gazeteciler şöyle:

TÜRKÇE HABER DİHA VE CUMHURİYET GAZETESİNİN

“Türkçe Haber” dalında Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Oral "Cizre'den kalan", Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Cihan Ölmez ise, Özgür Gündem’de yayımlanan "Cizîr'de 3'üncü vahşet bodrumunun tanığı Serhildan anlatıyor: Kurşuna dizdiler" haberleriyle birinciliğe layık görüldü.

Ayşe Yıldırım, Kumru Başer, Tuğrul Eryılmaz, Fatih Polat ve Hüseyin Aykol'dan oluşan Türkçe Haber Jürisi yasakların birinci yılında yaptığı dizi haber-röportajlar nedeniyle gazeteci Celal Başlangıç'a da “Jüri Onur Ödülü” verilmesine karar verdi.

KÜRTÇE HABER ÖDÜLÜ GÖKHAN ATAY’IN OLDU

Jürisinde Fehim Işık, Ramazan Ölçen, Ertuş Bozkurt, Hatice Kamer ve Zehra Tunç'un yer aldığı “Kürtçe Haber” dalında ise ödüle yine DİHA muhabiri Gökhan Altay, "Çeteyên ku li bajarên Kurdistanê birîndar dibin li Agiriyê tên dermankirin" haberiyle aldı.

FOTOĞRAF ÖDÜLÜ HANDAN TUFAN’IN OLDU

Fotoğraf Jürisi'nde Sebati Karakurt, Kamil Fırat, Ramazan Öztürk, Murat Sezer ve Çetin Altun yer aldı.

Jüri, fotoğraf dalında Jin Haber Ajansı'ndan (JİNHA) Handan Tufan’ın, İdil'de ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının sonrasında çektiği "İki parça kül" adlı fotoğrafını ödüle değer gördü.

‘BARIŞ’ ADLI KARİKATÜR

Semra Can, Gülay Batur, Kemal Gökhan Gürses, Doğan Güzel ve Halil İncesu'nun jürisinde yer aldığı "Karikatür" dalında ise ödülü "Barış" adlı eseri ile karikatürist Özgür Evran kazandı.

GÖRÜNTÜ ÖDÜLÜ ANHA VE DİHA'YA

"Görüntü" dalında ise ödülü; "İki yıl savaştı ve ailesini çetelerden kurtardı" adlı haber görüntüsü ile Hawar Haber Ajansı'ndan (ANHA) Dicle Ehmet'in ile "Nisebîn'de anne katledildi, iki çocuğu ağır yaralandı" adlı haber görüntüsü ile DİHA’dan Bilal Güldem paylaştı.

GURBETELLİ ERSÖZ ÖDÜLÜ’NÜ JİNHA ALDI

Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği Ödülü'ne ise "Cizre'de öz yönetim çocuk evliliğe müdahale etti" adlı haberiyle JİNHA'dan Ferda Yılmazoğlu değer görüldü. Jüride Ayşe Düzkan, Berat Günçıkan, Burcu Karakaş, Mekiye Görenç ve Semiha Alankuş yer aldı.

Yarışmada ayrıca kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan 100 kişi ile birlikte gazetenin tutuklu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ve Yayın Danışma Kurulu üyeleri Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay da "Onur Ödülü"ne layık görüldü. (DUVAR)