İki yayınevinden FETÖ itirazı

FETÖ'cü olduğu iddia edilen yayınevlerine ait kitapların, MEB tarafından imha edileceği belirtilmişti. O listeye girdiği duyurulan iki yayınevinden "İlişkimiz yok" açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanlığı, bu eğitim öğretim yılında öğrencilere dağıtılacak müfredat kitaplarını incelemeye almış, yazı kurullarında FETÖ'cülerin bulunduğunu iddia ettiği kitapların imha edilip yeniden yazılacağını duyurmuştu.

MEB ayrıca tüm okullara yazı göndererek Fethullah Gülen cemaatine yakın olduğu ileri sürülen yayınevlerine ait kitap, dergi ve gazeteleri yasaklamış, toplam 29 yayınevi, 15 dergi ve 45 yasaklı listesine sokulmuştu. Listeye girdiği iddia edilen bazı yayınevleri haberlere tepki gösterdi.

Ders kitapları imha ediliyorDers kitapları imha ediliyor

KOZA YAYINLARI: LİSTEDE YOKUZ

Konuya ilişkin Koza Yayın Grubu'ndan açıklama geldi. Bakanlığın 58 kitapla ilgili düzeltme talep ettiğini belirten Koza-Karaca Yayın Grubu'ndan Özgün Karaca, üç listede yayınlanan bu kitaplar içinde hiçbir yayınlarıyla ilgili düzeltme talep edilmediği ve bu listede hiçbir şirketlerinin bulunmadığını söyledi. 15 Temmuz sonrası hangi yayınevlerinin, dağıtım kanallarının, markaların yasaklandığı ile ilgili açıklamaların da Başbakanlık ve Millî Eğitim Bakanlığı'nca tüm okul idarelerine bildirildiğini belirten Karaca, şöyle konuştu:

"Bu listede hiçbir şirketimiz bulunmamaktadır. Proje kapsamında Koza Yayın Grubu'na ait 7 farklı ders kitabının okullara dağıtımı sürmekte olup bu kitapların dağıtımı ile ilgili hiçbir sorun yoktur. Ders ve kaynak kitapları başta olmak üzere çeşitli eğitim materyallerinin üretilmesi amacıyla temelleri 1973 yılında köy enstitü çıkışlı eğitimci yazar Aliyar Karaca tarafından atılan Koza Yayın Grubu olarak, kurulduğu günden bu yana Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Atatürk'ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda ve Cumhuriyet'in temel niteliklerine sahip çıkarak faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz."

MEB 29 yayınevine ait tüm kitapları yasakladıMEB 29 yayınevine ait tüm kitapları yasakladı

EVREN YAYINCILIK: FETÖ İLE İLİŞKİMİZ YOK

Evren Yayıncılık da, konu ile ilgili bir açıklama yayınladı ve FETÖ ile herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını bildirdi. Açıklamada şöyle denildi:

“Haber içeriği okunduğunda, bu listelerde yer alan tüm yayınevlerinin FETÖ ile ilişkili olduğu algılanmaktadır. Eğitim yayıncılığı alanında 40 yıldır faaliyet gösteren yayınevimizin FETÖ veya herhangi bir illegal yapı ile ilişkisi olmamıştır. Habere konu fotoğrafta yer alan listedeki kitabımızla ilgili olarak MEB tarafından 22 Ağustos 2016 tarihinde istenen düzeltmeler ivedi olarak yapılmış ve kitabımız incelenmek üzere 23 Ağustos 2016 tarihinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na teslim edilmiştir. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından incelenen kitabımızda yapılan düzeltmelerin uygun bulunduğu, 24 Ağustos 2016 tarihli yazı ile tarafımıza bildirilmiştir. Yazı yayınevimize yönelik bir sınırlama ya da FETÖ bağlantısının söz konusu olmadığı apaçık ortadadır.”

'MİLLİ EĞİTİM YAYINEVİ ÇÖKERTİLDİ'

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir ise AK Parti iktidarı döneminde Milli Eğitim Yayınevi'nin çökertildiğini, ders ve yardımcı kaynak kitapların neredeyse tamamının FETÖ'cü yayınevleri tarafından basıldığını kaydetti. 14 yıldan bu yana örgütün tüm kitaplarının resmi kitap haline getirildiği ve yerel yöneticilerin de bu yardımcı kitapların satılması için katkılar verdiğini anlatan Demir, "14 yıldır kurumsallaştılar ve şimdi pat diye kesmeleri de çok zor. Hem ders kitaplarının büyük bölümü hem de yardımcı kitapların tamamına yakını FETÖ'ye yakın basımevlerinden geldi" diye konuştu.

'HİÇBİR DENETİM YAPILMADI'

Okullardaki kitaplıkların yüzde 70'inin boşaldığını söyleyen Demir, "Ders kitapları ve okul kütüphanelerine giden kitaplar çocuk seviyesine uygun olması lazımken bu tür denetimlerin hiçbiri yapılmadı. Pedagojik gerçekliklere, bilimsel, laik, demokratik ilkelerin hiçbirine bakılmadı. Şimdi de tersten temizlemeye çalışıyorlar. Bunu yaparken komisyon aracılığıyla yapmak lazım. Gelişigüzel kütüphaneleri boşaltmaların uygun olmadığını düşünüyoruz." (DHA)