Epilepsi hastası öğretmen 6 aydır cezaevinde

Mardin'de yaklaşık 6 ay önce tutuklanan epilepsi hastası Jiyan Öztürk, avukatı Raziye Turgut ile cezaevinde görüştü. Turgut, Öztürk'ün cezaevindeki durumunu anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin’de 12 Mart günü gözaltına alınan zihinsel engelliler öğretmeni Jiyan Öztürk, Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı ile tutuklandı. Epilepsi hastası olan Öztürk'ün avukatı Raziye Turgut, müvekkiliyle görüşmek için Mardin E Tipi Cezaevi'ne gitti. Turgut, görüş sırasında Öztürk'ün nöbet geçirdiğini ve bilinç bulanıklığı yaşadığını söyledi.

'CEZAEVİNDE OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİL'

Jiyan Öztürk ile görüşmek için cezaevine giden avukat Turgut yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Gözlerimin önünde can çekişir gibiydi. Uzun süre kitlenen çenesini açmaya çalıştım. Jiyan'ı nefes alabilsin diye başka yere taşıdık. Jiyan nöbet sonralarında bilinç bulanıklığı yaşıyor, iki gün boyunca yataktan çıkamıyor. Gözlerini açtı. Beni tanıdı. Jiyan tam 1 buçuk saat boyunca bilinçsiz bir halde, ağzında bir şeyler geveleyip durdu. Ayağa kaldırıp yardımımla görüşme odasına geçti. Ayağı uyuştuğundan ayağına masaj yaptım. Ayağı istemsiz titriyordu. Niye titriyor dediğimde gülerek bana” ayağım bazen kendi başına hareket etmek istiyor" dedi. Bu arada Jiyan bulunduğu yeri okul sanıyordu, hala cezaevi olduğunun farkında değildi, öyle bir bilinç bulanıklığı yaşıyordu. Jiyan bana cezaevinden çıkmak üzereyken şarkı söylemek istediğini söyledi. Ben de söyle dedim. O bitkin sesiyle kısık bir biçimde bana şarkı söylemeye çalıştı. Jiyan hala nerede olduğunu anlamaz ve benden ayrılmak istemezken onu koğuş arkadaşına teslim edip ayrılmak zorunda kaldım.”

NE OLMUŞTU?

Jiyan Öztürk, 12 Mart 2016'da, Mardin'de gözaltına alındı. 4 günlük gözaltı sürecinin ardından, önce savcılığa sonra da Mardin Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Öztürk tutuklandı. Epilepsi hastası olan Öztürk, sık sık nöbet geçirerek hafıza kaybı yaşıyor.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Öztürk'ün durumunu TBMM'ye taşımıştı. İrmez, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a verdiği önergede;

- Mardin E Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan hasta mahpus Jiyan Öztürk’ün tutuklanma gerekçesi nedir?

- Bakanlığınızın Jiyan Öztürk’ün sağlık durumunun iyileştirilmesi ile ilgili bir önlemi var mıdır?

- Jiyan Öztürk’ün tedavi hakkının engellenmesi Türkiye’nin taraf olduğu hangi uluslararası sözleşmelerin ihlalidir?

- Hasta bir bireyin cezaevinde tutulması anayasal bir suç ve evrensel hukuk ilkelerine de aykırılık teşkil ediyorken Jiyan Öztürk ve tüm hasta mahpusların cezaevlerinde tutulmasının gerekçesi nedir? Hasta mahpusların durumlarının düzeltilmesine ilişkin yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır? Var ise nelerdir?

- Adli Tıp Kurumu’nun ölümcül hastalar için bile raporlarını geciktirdiği, tutuklu mahpusların durumu ile örtüşmeyen, yanlı siyasi kararlara imza atabildiği görülmüştür. Buna binaen 2013 yılından itibaren rapor beklerken yaşamını yitiren hasta mahpus sayısı kaçtır? Bu durumu önlemek adına Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?

- 2003 yılından bu güne kadar yaşamını yitiren hasta mahpus sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı siyasi hasta mahpustur?

- Hasta mahpusların uğradığı keyfi uygulamaları ve hak ihlallerini önlemek adına bakanlığınızın yürütmekte olduğu çalışmalar var mıdır? Var ise nelerdir? sorularını yöneltmişti.

Jiyan'ın hayatı ne olacak?Jiyan'ın hayatı ne olacak?