Henri Barkey: Neden darbeyle suçlandım?

Darbe girişimi nedeniyle suçlanan Amerikalı akademisyen Barkey, yaşadıklarını anlattı. Barkey, Obama'ya da seslendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz sonrası darbe girişimini planlamak ve CIA ajanı olmakla suçlanan Amerikalı Ortadoğu uzmanı Henri Barkey, New York Times gazetesi için 'Türkiye beni niçin darbeyi planlamakla suçluyor?' başlıklı bir makale kaleme aldı. Barkey, Büyükada'da darbe planlaması yapıldığı iddia edilen toplantının aylar önce planlandığını yazıp, Türkiye'de 15 Temmuz sonrası yaşanan gelişmelere bir dizi eleştiri yöneltti.

'GÜLEN VEYA KÜRTLER İÇİN BASKI AMAÇLI'

"Türkiye toplumunda komplo teorilerinin uzun zamandır özel bir yeri vardır fakat bugün Amerikan karşıtlığının yaygın biçimde kaşınması daha önceden görülmemiş bir durum" diyen Barkey şöyle devam etti: "Bana ve toplantının diğer katılımcılarına hiçbir kanıt olmaksızın yöneltilen ithamlar Washington'ı suçlamak, ABD'ye Gülen'i iade etmesi için sataşmak ve belki de Suriye'de IŞİD'le savaşta Kürtlere verdiği desteği bırakmaya zorlamak yönünde gülünç girişimler.

'PASAPORT KONTROLÜNÜN SAATİ BİLE AÇIK EDİLDİ'

En rahatsız edici olanı şu ki, bana ve diğer akademisyenlere yapılan saldırılar hükümet tarafından teşvik edilmiş görünüyor. Gazeteler, İstanbul'a giriş ve çıkış yapmak için pasaport kontrolünden tam olarak saat kaçta geçtiğim gibi, sadece güvenlik birimlerinin erişimi olabilecek ayrıntıları yazdı. Bazı Türkiyeli meslektaşlarımız haksız cezalara maruz bırakıldı; işlerinden kovuldular veya ifadeye çağırdılar. Konferansımıza katılan herkesin Türkiye ve bölgedeki itibarları haksız yere zarar gördü. Sosyal medyadan taciz ve tehdit mesajları akıyor.

'HÜKÜMET KAYNAKLI OLMASI TEHLİKELİ'

Fakat bu küçük saldırıların ötesinde daha önemli bir mesele yatıyor. Neredeyse tamamı hükümet tarafından kontrol edilen veya etkilenen Türkiye basını, ABD'yi Türkiye'nin öncelikli düşmanı olarak tanıtıyor. Hükümet, bunun uzun vadeli sonuçlarını anlamıyor gibi görünüyor."

'OBAMA İÇİN FIRSAT'

Türkiye-ABD ilişkilerinin başarısız darbenin kurbanlarından biri olduğunu yazan Barkey, pazar günü ABD Başkanı Barack Obama'yla Erdoğan arasında yapılacak görüşmeyi bir fırsat olarak niteledi: "Obama, Türkiye'de hâlâ bir ağırlığı olan tek Amerikalı yetkili. Erdoğan'la konuşurken, Türkiye'nin darbe girişimi hakkındaki samimi endişelerine hitap etmeli. Fakat aynı zamanda bu fırsatı, güçlü bir biçimde ve kamuoyu önünde, Amerika'nın azarlanıp durulmasına bir son verilmesi için kullanmalı."

'ASIL AMAÇ, BAŞKANLIK SİSTEMİ'

Barkey, Türkiye'deki tasfiyelerin 'sadece bir ilk adım' olduğunu da savunarak, "Asıl amaç anayasayı değiştirmek ve Erdoğan'ın önüne sorun çıkarmayacak türden, zayıf bir güçler ayrılığı sisteminin bulunduğu bir başkanlık sistemi kurmak."