Belediyelere 'kayyım' geldi!

Daha önce kanun yapılmak istenen ve HDP ile BDP'li belediyelerin tasfiyesi olarak yorumlanan düzenlenleme, 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlüğe konuldu. Yani belediyelere 'kayyım' geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümetin daha önce kanun olarak Meclis'ten geçirmek istediği HDP ile BDP'li belediyelerin tasfiyesi olarak yorumlanan düzenlleme, 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlüğe konuldu.

Buna göre hakkında 'terör' nedeniyle soruşturma açılan, kovuşturma bulunan, görevden uzaklaştırılmış belediye başkanlarının yerine İçişleri Bakanlığı veya valilikler tarafından atama yapılabilecek. Düzenleme, kararname çıkmadan önce başkan veya başkanvekili seçilmiş belediyeler için de geçerli.

Buna göre hakkında 'terör' nedeniyle soruşturma açılan, kovuşturma bulunan, görevden uzaklaştırılmış belediye başkanlarının yerine İçişleri Bakanlığı veya valilikler tarafından atama yapılabilecek. Düzenleme, kararname çıkmadan önce başkan veya başkanvekili seçilmiş belediyeler için de geçerli.

BELEDİYE KANUNU'NA EK GETİRİYOR

Kararname, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesine getirdiği ekte şunu söylüyor:

"Ancak, belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde 46 ncı maddedeki makamlarca belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirilir.”

Belediyelere kayyım getiren değişikliğin tam metniBelediyelere kayyım getiren değişikliğin tam metni

46’ıncı maddede sözü edilen makamlar şöyle: Büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanlığı, kalan belediyelerde valilik.

Eski durumda, başkanlığın mahkumiyet yada başka bir sebeple boşalması durumunda belediye meclisi başkan seçiyordu; görevden uzaklaştırma halindeyse başkan vekili seçiyordu. Yeni durumda İçişleri Bakanlığı ya da Valilik, bir kişi atıyor. Bu atanan kişinin “seçilme yeterliliğine sahip olması”ndan başka bir şart aranmıyor.

GÖREVE İADE, GÖREVDEN ALANIN YETKİSİNDE

Görevden uzaklaştırılan belediye yetkili ve görevlileri, ancak görevden alan makam tarafından iade edilebiliyor; bu hükmün anlamı mahkeme kararıyla dönüşleri engellemek.

MALLARA EL KONULABİLİYOR

KHK’nın aynı maddesiyle, belediye ve bağlı kuruluşların tüm mallarına, “teröre yardım” yapıldığının tespit edilmesi halinde, mülki amir tarafından el konulabiliyor. “Teröre yardım”ın nasıl tespit edileceği belirtilmiyor, ancak KHK’nın düzenleniş biçimi, yardımın tespiti konusunda bir mahkeme kararı gerekmediğini ortaya koyuyor.

BAŞKAN VEKİLİ SEÇİLMİŞ OLSA BİLE

Kararnameye göre, daha önce haklarında soruşturma ve kovuşturma açılıp, yerlerine başkan vekili de seçilmiş belediyelerde, 15 gün içinde KHK’ya göre atama yapılabilecek.

Belediyelere idare tarafından atama yapılması, Hakkari ve Şırnak’ı il olmaktan çıkarıp isimlerini de değiştiren düzenlemeyi de içeren kanun tasarısında vardı. Ancak bu madde tasarıdan son anda çıkarılmış ve bu durum, “15 Temmuz sonrası siyasette oluşan uzlaşma havasının bir sonucu” olarak değerlendirilmişti.