Havalimanlarında otomobilleri tarayacak X-Ray yok

28 Haziran’da düzenlenen bombalı saldırının ardından güvenliği tartışmaya açılan havalimanlarıyla ilgili bir uyarı da CHP’li Hakverdi'den geldi. Milletvekilline göre hâlâ önlem alınmış değil.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ulaştırma Bakanlığı, CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin 28 Haziranda 45 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının yaşandığı Atatürk Havalimanı girişinde araç tarama cihazının olup olmadığına ilişkin sorusuna, "Havalimanlarımızda araçları tamamen tarayan X-Ray cihazı bulunmamaktadır. Ancak bazı havalimanlarımızda Araç Altı Tarama Sistemi mevcuttur, bazılarında ise kurulum çalışmaları devam etmektedir" yanıtı verdi. Bakanlık, güvenlik gerekçesiyle Atatürk Havalimanı'nda böyle bir cihaz olup olmadığına dair bilgi vermedi. Hakverdi, “Cevap da göstermektedir ki başta IŞİD olmak üzere birçok terör örgütünün hedefi olan havalimanlarında araçları detaylı tarayacak X-Ray cihazları bulunmamaktadır. Bu durum güvenlik açısından dikkate alınmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

'İNSANLARIN ÖLMESİ Mİ GEREKİYORDU?'

Hakverdi’nin yazılı açıklaması şöyle:

"28 Haziran 2016 tarihinde meydana gelen ve 45 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırı sonrası Atatürk Havaalanı girişinde araç tarama cihazı olmadığı ve bu durumunda büyük güvenlik açığı oluşturduğunu 30 Haziran 2016 tarihinde vermiş olduğum önerge ile gündeme getirmiştim.

Saldırıdan sonra güvenlik önlemleri sözde had safhaya çıkarılmış. Fakat bu önlemler de yeni aksaklıklara neden olmuştur. Önlem olarak çevik kuvvet polislerinin de içinde bulunduğu bir ekiple arama yapılması trafiğe neden olmuştur. Bu nedenle oluşan trafik yoğunluğunu engellemek için 31.08.2016 tarihi itibariyle Atatürk Havaalanı ana giriş kapısına yurtdışından getirilen araç tarama cihazı yerleştirilmesi çalışmalarına başlanmıştır. Böylece araçlarda elle aramadan önce x-ray cihazı ile görüntüleme yapılacaktır.

Peki, neden 28 Haziran IŞİD saldırısı öncesi bu önlemler alınmadı?

Önlem almak için illa birilerinin hayatını kaybetmesi mi gerekiyordu?

45 kişi hayatını kaybetmeden önlemler alınmış olsa saldırı engellenmiş olabilecekken ‘trafik yoğunluğu’ oluşması nedeniyle böyle bir cihazın takılmak istenmesi ise ayrıca trajikomik bir durum oluşturmuştur. İktidarın görevi bu tür önlemleri can kaybı veya saldırılar olmadan almaktır.

30 Haziran 2016 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı’na bilgi edinme çerçevesinde havaalanlarındaki güvenlik görevlisi ve kamerası sayısı, X-Ray cihazı bulunup bulunmadığına dair sorularımıza Bakanlığın vermiş olduğu cevaba göre: Türkiye’de 55 sivil Havalimanı’nda 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 4509 güvenlik görevlisi görev yapmaktadır. Havalimanlarında Kapalı Devre TV sistemlerinde kullanılan kamera sayısı ise 10806’dır.

Aynı önergede başta Atatürk Havalimanı olmak üzere diğer havalimanlarında araç taramak için X-Ray cihazları bulunup bulunmadığı yönündeki sorumuza “Havalimanlarımızda araçları tamamen tarayan X-Ray cihazı bulunmamaktadır. Ancak bazı havalimanlarımızda Araç Altı Tarama Sistemi mevcuttur, bazılarında ise kurulum çalışmaları devam etmektedir” şeklinde yanıt verilmiştir. Güvenlik gerekçesiyle Atatürk Havalimanı’nda olup olmadığına dair bilgi ise verilmemiştir. Verilen cevapta göstermektedir ki başta IŞİD olmak üzere birçok terör örgütünün hedefi olan havalimanlarında araçları detaylı tarayacak X-Ray cihazları bulunmamaktadır. Bu durum güvenlik açısından dikkate alınmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır." (DUVAR)