Aslı Erdoğan'a 'su işkencesi' TBMM gündeminde

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM'ye sunduğu soru önergesinde, "Yazar Aslı Erdoğan’a, sağlık sorunları sabit olduğu halde neden ilaçları verilmemektedir? Neden havalandırmaya çıkarılmamaktadır” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı [email protected]

DUVAR - CHP  İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, tutuklanarak Bakırköy Cezaevi’ne konulan Özgür Gündem gazetesi Yayın Danışma Kurulu Üyesi yazar Aslı Erdoğan’ın maruz kaldığı uygulamaları TBMM gündemine taşıdı. Erdoğan’ın ciddi sağlık sorunlarına dikkat çeken ve yazarın kendi kaleminden aktardığı  ‘su verilmediğine dair’ sözlerini hatırlatan Tanrıkulu, Adalet Bakanı Bekir  Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “Yazar Aslı Erdoğan’a, sağlık sorunları sabit olduğu halde neden ilaçları verilmemektedir” diye  sordu.

CEZAEVİNDE ZİYARET İZNİ

Tanrıkulu, Adalet Bakanlığı’ndan Aslı Erdoğan’ı Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde ziyaret etmek için izin aldı.  27 ya da 29 Ağustos tarihlerinde Aslı Erdoğan’la görüşecek olan Tanrıkulu’nun  Adalet Bakanı Bozdağ’a yönelttiği sorular şöyle:

Türkiye’nin dünyaca tanınan edebiyatçısı Aslı Erdoğan, yazdığı yazılardan dolayı 19 Ağustos tarihinde tutuklanarak Bakırköy Kadın Tutukevi’ne konulduktan sonra avukatları aracılığıyla aktardığı bilgilerde vücudunda kalıcı hasar bırakacak muameleye maruz bırakıldığını ifade etmiştir. Erdoğan, 'Fiziksel darpa maruz kalmadım ama en temel ihtiyacım olan su verilmiyor. Sağlık sorunları yaşıyorum. Yaklaşık 10 yıldır bağırsaklarımla ilgili sorunum var. Pankreas ve sindirim sistemim çalışmıyor buna karşın 5 gündür ilaçlarım verilmiyor. Şeker hastasıyım ve diyabet aşamasına geçmek üzere. Özel bir beslenme gerekiyor ancak sadece yoğurt yiyebiliyorum. Yatağıma idrar yapılmış. Hiç havalandırmaya çıkarılmadım. Vücudumda kalıcı hasarlar oluşturacak şekilde muamele yapıyorlar. İnatla direnmesem bu koşullara dayanamazdım' ifadeleriyle koşullarını aktarmıştır.

-Yazar Aslı Erdoğan’a, sağlık sorunları sabit olduğu halde neden ilaçları verilmemektedir ve havalandırmaya çıkarılmamaktadır?

-Aslı Erdoğan’ın tutulduğu koğuştaki hijyen koşulları neden düzenlenmemektedir?

-Dünyaca ünlü yazar Erdoğan’a yapılan cezalandırıcı muameleden ne zaman vazgeçilecektir?

-Aslı Erdoğan’ın sağlık sorunlarının derinleşmemesi için gerekli tıbbi tetkikler yapılacak mıdır?

-Uluslararası PEN olmak üzere dünyada ve Türkiye’de geniş bir kitle tarafından cezaevi koşulları merak edilen Aslı Erdoğan’ın başta sağlık durumu olmak üzere koşulları hakkında kamuoyu bilgilendirilecek midir?