Ankara'ya hava savunma ve alarm sistemi

Suriye'den atılan roket ve havan mermilerini engellemek için sınıra yakın illere kurulması kararlaştırılan uyarı ve hava savunma sistemine Ankara da dahil edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'den atılan roket ve havan mermilerini engellemek için Antep, Hatay, Kilis, Mardin ve Urfa’ya kurulması kararlaştırılan hava savunma sisteminin kapsamı genişletiliyor. Sisteme aralarında Ankara'nın da bulunduğu 12 il daha dahil edildi.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hava saldırıları, KBRN (kimyasal, biyolojik, radyoaktif, nükleer tehlike) ve afetlere ilişkin yeni önlemler alınması kararlaştırıldı.

Bu çerçevede öncelikle Suriye sınırına yakın illere siren sistemi kurulması için çalışma başlatıldı. Alarm sistemi, için etüt çalışmaları sürdürülürken öncelikli iller olarak Antep, Hatay, Kilis, Mardin ve Urfa belirlendi.

Ancak daha sonra Ankara’nın yanı sıra Adana, Ağrı, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Iğdır, Kars, Kocaeli, Mersin ve Sakarya'ya da en geç 2017’ye kadar İKAS olarak adlandırılan ‘Bütünleşik İkaz ve Alarm Sistemi’nin kurulması kaarlaştırıldı.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

AFAD Bütünleşik İkaz ve Alarm Sistemi, yurttaşları, hava taarruzları, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve kimyasal (KBRN) tehditleri ile meteorolojik afetler, baraj taşkınları, orman yangınlarına karşı uyaracak.

Vatandaşlara sivil savunma önlemlerini almaları için sosyal medya, akıllı cihaz uygulamaları, hücresel mesaj ve medya uyarılar gönderilecek.

İKAS, özel bir yazılım ile tek bir merkezden kontrol edilebilecek. Ayrıca kuleler aracılığıyla bölgesel kontrol de mümkün olacak. Üç alt sistemden oluşan İKAS’ lardan alınan veriler AFAD il müdürlüklerine AFAD Kesintisiz ve Güvenli Haberleşme Sistemi (KGHS) üzerinden aktarılacak. AFAD il müdürlüğüne gelen bilgiye göre sirenler ve anons sistemlerini devreye sokacak.

SOSYAL MEDYADA DUYURULACAK

İkaz ve alarm bilgisi, yurttaşların cep telefonlarına ve SMS mesajı olarak görevlilere ulaştırılacak. Bilgi medyadaki sorumlular aracılığıyla sosyal medyada paylaşılacak ve akıllı cihaz uygulaması üzerinden halka ulaşacak.

Uygulamanın kullanıcıları, ‘’bildir’’ butonu ile akıllı cihazlar üzerinden konum bilgilerini, fotoğraf ve video da ekleyerek AFAD il müdürlüklerine iletebilecek.