TGC: Özgür Gündem açılmalıdır

TGC, "Basının özgür olduğunu Türkiye dünyaya nasıl anlatacak?" dedi. Kani Beko ise uygulamanın anayasa ihlali olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Özgür Gündem'in kapatılmasına yönelik bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Gazetecilik suç değildir. Gazete kapatarak, gazeteci gözaltına alınarak, tutuklayarak, basının özgür olduğunu ve 15 Temmuz’da yaşadığı darbe girişimini Türkiye dünyaya nasıl anlatacak? Özgür Gündem açılmalıdır” denildi.

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı: “Son 10 yıldır ısrarla ‘terörist’ olarak damgalanmaya çalışılan gazeteciler görevlerini başarıyla yapmışlar ve darbe girişimiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanının, Başbakanın, muhalefet partilerinin mesajlarının halka ulaştırılmasını sağlamışlardır. OHAL ilan edildiğinden bu yana 133 yayın kuruluşu kapatılmış, 76 gazeteci tutuklanmıştır. Son olarak da Özgür Gündem Gazetesi kapatılmıştır. Gazetenin 24 çalışanı gözaltına alınırken kötü muameleye uğramışlardır. Özgür Gündem Gazetesi’nin kapatılması basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından ciddi bir sorundur. OHAL’in hedefi gazeteciler ve medya kuruluşları olmamalıdır.”

BEKO: ANAYASA İHLALİ

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da bir açıklama yayınlayarak "Özgür Gündem'in kapatılması açık bir sansür olduğu gibi, aynı zamanda Anayasa ihlalidir" dedi. Beko'nun açıklamasında "Özgür Gündem hakkında verilen kapatma kararı ve ardından çalışanlarının gözaltına alınarak gazete binasının mühürlenmesi, bizlere 15 Temmuz darbe girişiminin faillerinin çeşitli televizyonları basarak yayını durdurmalarını hatırlatmaktadır" denildi.

Açıklamada, ayrıca iu ifadelere yer verildi: "Sütunlarına 'kandırılmış' olanların bugünkü itiraflarını taşıyan yayın organları el üstünde tutulup her türlü kolaylık ve teşvik sağlanırken; bugüne dek dağıtımcısından köşe yazarına 89 çalışanı katledilen, binası bombalanan, yöneticileri hapsedilen Özgür Gündem'in kapatılmasının Türkiye'nin demokratikleşmesine katkı sağlamayacağı ortadadır."