Tahliyeler beklenenin çok üzerinde

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, denetimli serbestlik uygulamasından 93 bin kişinin yararlanacağını duyurdu. İlk yapılan açıklamada, bu rakam 47 bin olarak verilmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Denetimli serbestlik uygulaması kapsamında cezaevinden tahliyeler başladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın verdiği bilgiye göre, tahliyelerden, 1 Temmuz 2016'dan önceki suçlardan hüküm alanlar yararlanacak.

Ahaber'de soruları yanıtlaylan Bozdağ, 'denetimli serbestlik'le ilgili düzenlemeden 93 bin hükümlünün yararlanacağını belirterek, "Türkiye'de hükümetimizin bir af çalışması yoktur böyle bir düşüncesi de yoktur. Böyle bir beklentiye kimsenin girmemesi gerekir. Hükümetimizin gündeminde af kesinlikle yoktur. Bugün de yoktur yarın da olmayacaktır. Yasa, şartla salıvermeye 1 yıl kala hükümlerin daha önce denetimle serbestliğe çıkmasına izin veriliyordu. Şimdi biz bu 1 yıllık süreyi şartla salıverilmesine 2 yıl kala denetimle serbestliğe çıkma olarak değiştirdik yani 1 yıl artırdık. İkincisi ise süreli hapis cezaları hükmedilen cezanın 3'de ikisi kadar uygulanıyordu. Şimdi bu düzenlemeyle hükmedilen cezanın yarısı kadar uygulanacak" dedi.

TAHLİYELER KİMLERİ KAPSIYOR?

Bozdağ,  düzenlemenin 1 Temmuz 2016 tarihinden önce işlenmiş suçlarla ilgili olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

1 Temmuz'dan sonrası işlenmiş suçlardan bakımında uygulanmayacaktır. İkincisi bu düzenleme kasten adam öldürme alt soya üst soya eşe ve kardeşe karşı kendini savunamayacak durumda olan kişilere karşı işlenen kasten yaralama neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları, cinsel saldırı suçlarında, uyuşturucu madde imal ve ticareti suçlarında terör kapsamında olan suçlarda terörle mücadele kapsamında olan suçlarda milli güvenliğe karşı milli savunmaya karşı anayasal düzene karşı işlenen suçlarda ve özel hayata ve o hayatın gizliliğine karşı işlenen suçlarda bu düzenleme uygulanmayacaktır bu suçların tamamı da kapsam dışındadır."

DENİZ SEKİ ÇIKAMIYOR

Tahliye haberleri ilk yapıldığında, halen Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevin’nde bulunan Deniz Seki içinde erken tahliye umudu doğmuş hatta Seki’nin avukatı Naim Karakaya, konuyla ilgili olarak, "Henüz bir şey söylemek için erken ama söz konusu yasa yürürlüğe girerse Deniz Hanım’ın dışarı çıkma ihtimali doğar" demişti.

Ancak Deniz Seki'nin değişen kararnameden yararlanamadığı anlaşıldı. Bakan Bozdağ, düzenlemenin kapsam dışında kalan maddeleri arasında, ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti yapan kişileri de ekleyince’ Deniz Seki’ye erken tahliye yolu kapanmış oldu.

'2 MİLYON KİŞİ YARARLANDI'

Bozdağ, 2005 yılından bu yana 'Denetimli Serbestlik' uygulaması bulunduğunu hatırlatırken, şunları söyledi:

"Bugüne kadar 2 milyon 200 bin kişi bu denetimli serbestlikten istifade etmiş bunların bir kısmı cezaevine girdikten sonra istifade etmiş. Cezaevine girdikten sonra bundan istifade eden kişi sayısı 303 bin. Ama cezaevine girmeden de mahkemeler yargılama sonucunda para cezası adli para cezası veya hapis cezası yerine bir yerde kamu yararına çalışmayı da hükmedebiliyor. Biz buna da denetimli serbestlik şeklinde bir ceza uygulaması diyoruz infazda bu kapsamda da şimdiye kadar toplamda hem cezaevinde hem de bu şekilde olanlarla beraber 2 milyon 200 bin kişi bundan istifade etmiş. O nedenle denetimli serbestlik af değildir cezanın infazının cezaevi dışında farklı bir yöntemle yapılması şekildir."

'ELEKTRONİK KELEPÇE TAKILACAK'

Bozdağ, tahliye olanların yapacaklarına ilişin detayları açıklarken bunların 3 gün içerisinde denetimli serbestlik müdürlüklülerine başvuracaklarını bildirirken şu bilgileri verdi: "Ris analizleri yapılacak. Kime ne tür bir denetimli serbestlik yapalım diyecek. Belki şu anda çok ciddi bir yoğunluk olacaktır. Onun için randevuyla uygulanması sağlıklı olacaktır muhtemel ki öyle uygulanacaktır. Nelere hükmedebiliyor karakolda her gün imza vermekle yükümlü tutulabilir. Kamu yararına kamuda veya başka bir yerde çalışmasına hükmetmek suretiyle yapılabilir. Bazı eğitim programlarına sosyal programlara katılma zorunluluğu getirebilir. Bazıları için eğer toplum için tehlikelilik durumu varsa o zaman elektronik kelepçe uygulaması dediğimiz bir uygulamamız var ona elektronik kelepçe takılıyor."

'DÜZENLEMENİN DIŞINDA OLANLAR'

Bozdağ, denetimli serbestliğin dışında kalanları şöyle sıraladı:

-Kasten öldürme (madde 81,82), altsoya, üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları,

-Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102,103,104,105),

-Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132,133,134,135,136,137,138),

-Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188),

-Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar,

-Milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar.

Haberin kaynağı