Feyzioğlu: Cumhurbaşkanını izlerken yüreğimiz ferahladı

Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda konuştu: "İstisnasız 79 Baro, daha geceyarısı olmadan tavrımızı açıkça ortaya koyduk."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Barolar Beştepe'de... 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle gerçekleştirilen ziyarette konuşan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "İstisnasız 79 Baro, daha geceyarısı olmadan tavrımızı açıkça ortaya koymuştuk. Cumhurbaşkanını televizyonda izlerken yüreğimiz ferahladı" dedi.

Feyzioğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben yaptığı konuşmada, "Türkiye Cumhuriyeti o gece bir büyük felaketin ve iç savaşın eşiğinden dönmüştür. Ancak sizin de işaret ettiğiniz üzere tehlike geçmemiştir. FETÖ adlı hain örgüt sadece bir araçtır. Bu örgütün arkasındaki güçler ve bu bölgede yaşanan menfaat çatışmaları olduğu gibi durmaktadır. Türkiye Barolar Birliği ve istisnasız 79 baro 15 Temmuz gecesi demokrasiden yana tavrımızı daha gece yarısı olmamıştı ortaya koyduk. Sizin ve Başbakanımızın konuşmalarını televizyonda dinlediğimizde yüreğimiz ferahladı" dedi.

Feyzioğlu kısa süren konuşmasının ardından yerine geçerken Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından alkışlandı ve yanına oturduktan sonra bir süre sohbet etti. Daha sonra kürsüye gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bir konuşma yaptı. Bozdağ, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında hukuk camiasının da önemli bir sınav verdiğini belirtti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ardından kürsüye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kürsüye geldi. TBB'nin darbe girişiminin karşısında yer aldığını söyleyen Erdoğan, TBB yönetimine teşekkür etti. Darbecilere karşı hukuk devleti sınırları içinde mücadele edildiğini belirten Erdoğan, OHAL ilanının da Anayasa'ya uygun olduğunu ifade etti.

"SANA SAYGI DUYULMAZ"

Uluslararası Af Örgütü'nün darbe soruşturması ile ilgili "endişe duydukları" açıklamasını hatırlatan Erdoğan, "Ya bunu söyleyeceğine gel bakalım burada şehitlerimiz nasıl şehit olmuş. Gel Meclis’i gör, bunları bir gör, yerinde incele ondan sonra da açıklamanı yap. Ama sadece duyduklarınla bu açıklamaları yaptığın zaman kusura bakma sana saygı duyulmaz" dedi.

İDAM TARTIŞMASI

Avrupa ülkelerini eleştiren Erdoğan, 1970’li yılllarda Almanya’da Baader Meinhoff saldırılarının ardından idam cezasının gündeme geldiğini hatırlattı. Erdoğan "Bu tartışmayı yapmamızı dahi kabullenemiyorlar. Bu konuda kararı verecek olan TBMM’dir. TBMM kararı aldığı zaman mesele biter ama alır mı almaz mı bilmem. Eğer millet böyle bir kararı oraya iletiyorsa tartışır, görüşür. Bakın bizdeki terör eylemleri herhangi bir Avrupa ülkesinde yaşansın idamı da tartışırlar, kesintisiz OHAL de getirirler" şeklinde konuştu.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNİN PROPAGANDA GÜCÜ FAZLA" 

TBB’nin uluslararası kongrede yaşananları anlatmak istemesine teşekkür eden Erdoğan, "Maalesef terör örgütlerinin propaganda gücü dış desteklerden ötürü bizden çok fazla görünüyor" dedi.

Edepsiz tartışmasından sonra ilk buluşma

10 Mayıs 2014 tarihinde Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümünde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yaptığı uzun ve eleştirel konuşmaya dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tepki göstermiş ve salonu terk etmişti. Feyzioğlu’nun konuşmasını ”Yanlış konuşuyorsun” diyerek oturduğu yerden bölen Başbakan Erdoğan’a Barolar Birliği Başkanı da ”Neyi yanlış konuşuyorum sayın Başbakan’ım?” diye sormuştu. Bunun üzerine dönemin Başbakanı Erdoğan da ”Böyle bir edepsizlik olmaz ki” demişti. Bunun üzerine Feyzioğlu, kürsüden ”Ben edepsizlik yapmadım, kimseye de edepsizlik yapıyorsun demeyi kendime yakıştırmam. Çok yapıcı bir konuşmaydı” yanıtını vermişti. Bu tartışmanın ardından adli yıl açılış töreni yasayla kaldırılmıştı.