220 bin öğrenci okulsuz, telafi eğitimi sözde kaldı

Mardin Eğitim Sen Başkanı Hamdullah Yıldırım: Sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar en az 220 bin öğrenciyi eğitim hakkından mahrum etti. Öğrenciler telafi eğitiminden de hiç bir fayda görmedi.

Google Haberlere Abone ol

Hacı Bişkin  [email protected]

DUVAR - Farklı dönemlerde ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar nedeniyle Cizre, Nusaybin, Silopi, Sur ve Yüksekova gibi bir çok ilçede eğitim gören öğrenciler 2015-2016 eğitim yılını okullarından uzakta geçirdi.

Mardin Eğitim Sen Başkanı Hamdullah Yıldırım, öğrencilerin TEOG ve YGS'deki başarı düzeylerinin geçen senelere göre çok düşük olduğunu belirterek, bölgedeki çocuklara verilen telafi eğitiminin de verimli geçmediğini söyledi.

'220 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİMSİZ BIRAKILDI'

Operasyonlar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle en az 220 bin öğrencinin eğitim hakkından yoksun kaldığını aktaran Hamdullah Yıldırım, şunları anlattı: "Cizre, Silopi ve Nusaybin başta olmak üzere sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı bölgelerde öğrenciler 1 yıl boyunca okullarda eğitim göremedi. Çocuklar aileleri ile birlikte farklı şehirlere göç etti. Birçok öğrencinin eğitim aldığı okul ise yıkıldı. Bazı okullar da karakollara dönüştü. Dolayısıyla bu bölgede öğrenciler için eğitim diye bir şey kalmadı."

EN ÇOK İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ ETKİLENDİ

Öğrencilerin TEOG ve YGS'deki başarı sıralamalarında büyük düşüş görüldüğüne dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

"Geçen sene öğrencilerin sınavlardaki başarı sıralamaları daha yüksekti. Şu an Şırnak ,Yüksekova eğitim başarı sıralamasında en son sıralarda yer alıyor. Bunun sebeplerinden bir tanesi de bölgedeki sokağa çıkma yasaklarıdır. Okullar sadece göstermelik olarak ortada duruyor. Yani okullarda eğitim adına bir şey yapılamıyor. Böyle bir ortamda öğrencileri geleceğe hazırlamamız çok zor. Bu durumdan en çok etkilenen ilkokul öğrencileridir. Öğrencilerin derslere adaptasyonu zorlaşıyor."

'PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLANMADI'

Yıldırım Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitimi aksayan öğrencilere yönelik telafi eğitiminin 'göstermelik olmaktan öteye gidemediğini' de öne sürdü ve şöyle devam etti:

"Milli Eğitim Bakanlığı daha önce öğrencilerin müfredatta geri kalmaması için telafi eğitimi verileceğini söyledi. Yasaklı bölgelerde yaşayan öğrencileri Batman gibi şehirlere telafi eğitimine aldılar. Fakat öğrenciler bu eğitimden hiç bir şekilde faydalanıp yararlanamadı. Eğer öğrenci bir hafta bile okuldan uzaklaşıyorsa derslerinden kopabiliyor."

7 BİN ÖĞRENCİ SINAVA EĞİTİMSİZ GİRDİ

Öğrencilerle ailelere psikolojik destek sunulmadığını da kaydeden Mardin Eğitim Sen Başkanı Hamdullah Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu öğrenciler yaşadıkları onca olaydan sonra telafi eğitimine alındı. TEOG ve YGS sınav sonuçlarının açıklanması telafi eğitiminin de sadece göstermelik olduğunu bize net bir şekilde gösteriyor. Örneğin, Nusaybin'de sınava girecek olan 8 bin TEOG öğrencisi vardı. Bu öğrencilerden sadece 4 yüz 50 kişi taşıma yolu yöntemiyle Mardin merkezde 2 aylık eğitim sürecinden geçirildi. Ama geriye kalan 7 bin öğrenciye hiç bir eğitim verilmeden sınavlara tabi tutuldu. Bu durum Cizre, İdil, Yüksekova gibi şehirlerde okuyan öğrenciler içinde aynı. Bu yüzden bizde öğrencilerden büyük bir başarı beklemiyoruz. Eğer ki bu şekilde yasaklar devam edecekse ve doğuda okuyan öğrenciler için çalışmalar hızlandırılmazsa ileride eğitim sisteminde büyük yaralar açılmasına neden olacaktır."