Çölemerik ne demek ?

Meclise gelen teklif yasalaşırsa, Hakkari'nin ismi Çölemerik olarak değişecek. Birçok kişinin ilk kez duyduğu bu ismin anlamı ne?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM'ye verilen yasa teklifi ile Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılıyor. Teklif yasalaşırsa, Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın adı ise Nuh olarak değiştirilecek. Yasa teklifinin gündeme gelmesiyle birlikte, birçok kişi Çölemerik kelimesinin ne anlama geldiğini aramaya başladı.

Posta gazetesi Çölemerik'in anlamıyla ilgili iddiaları, Hakkarili tarihçi İhsan Çölemerik'e sordu. İhsan Çölemerik, kelimenin anlamı ile ilgili 3 iddia olduğunu söyledi.

Birinci iddiaya göre Çölemerik, Kürtçe Göl ve Mera kelimelerinden oluşuyor. İkinci iddiaya göre ise, bu isim Çöl ve Mera kelimelerinden meydana geliyor. Fakat İhsan Çölemerik, Hakkari'nin dağlık ve çöl bulunmayan bir yer olduğunu belirterek, bu 2 iddianın da tarihçiler arasında kabul görmediğini söyledi.

Üçüncü ve daha çok kabul gören iddiaya göre Çölemerik, Kürtçe Co (Kanal) ve Merge (Çimenlik) kelimelerinin birleşimiyle oluşuyor. İhsan Çölemerik, 'Le' ifadesinin bağlaç olarak iki kelimeyi birbirine bağladığını ifade etti.