TSK'da 2. tasfiye: 1389 asker daha ihraç edildi

OHAL kapsamında çıkarılan kanun Hükmünde Kararname ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nediki bin 389 subay ve astsubay daha ihraç edildi. İhraçların bin 196'ı Jandarma'dan

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 1389 personel daha ihraç edildi. Daha önce çıkarılan OHAL kararnamesiyle 1684 asker ihraç edilmişti.

İkinci dalgada ihraç edilenler arasında 125 subay, 68 astsubay yer alıyor. Bunların bin 196'sı Jandarma'dan. TSK'dan atılanlar arasında generaller de var.

YAVERLER DE VAR

TSK'dan yeni ihraç kararlarının yer aldığı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de bu gün yayınlandı. Kararname ile TSK'dan ihraç edilenlerin arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başyaveri Albay Ali Yazıcı ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan var.

Akar'ın başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan, eski özel kalem müdürü Albay Ramazan Gözel ile özel kalem müdürü Yarbay Hüseyin Hakan Öcal, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın özel kalem müdürü Albay Tevfik Gök, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin özel kalem müdürü Kurmay Albay Erkan Öktem, Albay Fırat Alakuş da ihraç edilenler arasında.

Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan da 100'ün üzerinde subay ve astsubay ihraç edildi.

JANDARMA'DAN 9 GENERAL

En çok ihraç İçişleri Bakanlığı'na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı'nda yaşandı. Jandarma'da 9'u general toplam 1196 subay ve astsubay ihraç edildi.  Bunların arasında Aydın Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Murat Kırkaya, Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş, Jandarma Okullar Komutanı Tuğgeneral Sadık Köroğlu, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan da yer alıyor.

'MİT TIR'LARI KOMUTANI' DA VAR

Adana'da durdurulan mühimmat yüklü MİT tırları soruşturması kapsamında tutuklanan eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu da ihraç edilenler arasında.

Jandarma Genel Komutanlığından ihraç edilenlerin arasında askeri ataşeler de yer aldı.

Astana Askeri Ataşesi Jandarma Kurmay Albay Musa Deliçay, Lizbon Askeri Ataşesi Kurmay Albay Necip Akkoyun ile Kurmay Albay Bahadır Yalçın, Santiago Askeri Ataşesi Kurmay Albay Ramazan Rıza Barut, Gambiya Askeri Danışmanı Kurmay Albay İsmail Özcan, Cezayir Askeri Ateşeliğinden Kurmay Albay Şemsettin Eray, Taşkent Askeri Ataşesi Kurmay Yarbay Burçin Büyükikiz, Abuja Asker Ataşesi Kurmay Albay Sadık Gök Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edildi.

AKAR'IN 'ÜRKÜTÜCÜ' DEDİĞİ ALBAY

İhraç edilen askerlerden Albay Fırat Alakuş, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın ifadesinde yer alan bir isimdi. Akar, Albay Fırat Alakuş için "Kapıdan çıktığımda tam taçhizatlı, kafasında çelik miğfer ve silahlı bir şekilde, ürkütücü bir yüz ifadesi ile karşıma çıkan asker şahıs dikkatimi çekti. Sonradan bu kişinin Kurmay Albay Fırat Alakuş olduğunu öğrendim" demişti.

SİLAH RUHSATLARI İPTAL

Kararnameyle ihraç edilen personelin, mahkumiyet kararı aranmaksızın askeri rütbeleri ve memuriyet hakları ellerinden alınacak. İhraç edilenler yeniden TSK ve Jandarma Genel Komutanlığı'na kabul edilmeyecek, kamu hizmetinde çalışamayacak.

İhraç edilen personelin uhdesindeki her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim, denetim kurulu, tasfiye kurul üyelikleriyle benzer görevleri de sona erdirilecek. Söz konusu askeri personelin silah ruhsatlarıyla pilot lisansları da iptal edilecek. Oturdukları kamu konutlarından 15 gün içinde tahliye edilecek bu personel, özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı da olamayacak.

1684 ASKER DAHA İHRAÇ EDİLMİŞTİ

OHAL kapsamında hafta içi çıkarılan ilk kararname ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 87 general, 726 subay, 256 astsubay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 32 amiral, 59 subay, 63 astsubay, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere bin 684 asker TSK'dan ihraç edilmişti. (HABER MERKEZİ)