PKK'li Altun: Yeni bir Kürt devleti sorunları büyütür

PKK yöneticilerinden Rıza Altun, Türkiye'den ayrılıp bağımsız bir devlet kurma taleplerinin olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - PKK Dış İlişkiler Sorumlusu Rıza Altun, bağımsız bir devlet kurma hedefleri olmadığını söyledi. Altun, 'bölünmek yerine bölgenin bileşenleri için toplumsal özgürlüğe odaklandıklarını ifade etti.

PKK'li Altun, Lübnan’da yayın yapan Suriye rejimine yakın El Safir gazetesine mülakat verdi. BasHaber'in aktardığına göre Altun, "PKK’nin, Türkiye’den ayrılıp bağımsız bir devlet kurma talebi var mı?" sorusunu "Kurulacak bir Kürt devletini mevcut sorunlara yenisinin eklenmesi olarak değerlendiriyoruz" diye yanıtladı.

'BAĞIMSIZLIK TERİMİNİ ÖZGÜRLÜKLE DEĞİŞTİRDİK'

Altun şunları söyledi: “Biz Kürt sorunu meselesine sınırlı bir milliyetçi ve etnik zaviyeden bakmıyoruz. Genel olarak Ortadoğu tarihine baktığımızda bütün deneyimlerin bir yapı tesis etmede milliyetçi bir metot izlediğini ve bunun diğerleriyle çatışmakla sonuçlandığını görürüz. Dolayısıyla biz böyle bir şeyin içine girmeyiz. Bağımsız bir devletten ayrılma ve bölünme çağrısı yapmak yerine bölgenin bileşenleri için toplumsal özgürlüğe odaklanıyoruz. Bağımsızlık terimini özgürlük terimiyle değiştirdik... Rojova”da devlet terimini kullanmıyoruz. Çünkü devlet teriminin kullanılması onu bir ulusla tanımlamak anlamına gelir. Biz alternatif olarak “kanton” terimini önerdik. Nitekim bütün milliyetlerin kendini temsil etme ve yönetme hakkı oldu.”

'DARBENİN ARKASINDA ABD OLABİLİR'

PKK'li Altun, 15 Temmuz darbe girişine ilişkinse şu iddiaları ortaya attı:

“Amerika artık kendisine sorun çıkaran Erdoğancı politikalara tahammül edemiyordu. Batı bu son darbe girişimine karşı olduğunu söylüyor ama ilk saatlerde sessiz kaldı. Başarılı olsaydı açıklamalar da farklı olurdu. Darbe girişiminde ABD’nin parmağı da olabilir.  Çünkü ilk başta sessiz kaldı. Amerika’nın kesinlikle bir rolü olduğu söylenemez ancak Erdoğan, Gülen’i suçluyor. Gülen ise Amerika’da ve Amerika’nın bilgisi dışında bir darbe yapamaz. Amerika’nın Türkiye’ye yaklaşımı başka ülkelere yaklaşımından farklı zira ne kadar rahatsız olsa da Türkiye’ye ihtiyaç duymaya devam ediyor.”

'ABD İLE PKK ARASINDA TEMAS VAR'

Altun, “ABD ile PKK arasında temas var mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Temas var ama ileri seviyede değil. Koordinasyon seviyesine ulaşmıyor. Doğrudan ile dolaylı arasında bir yerde. Kürt meselesi açısından bu, bölgeye göre değişiyor. Örneğin Rojava’da ortaya çıkan modele yönelik bir ABD desteği ve Türkiye’nin müdahalesini önleme çabası var. Buna karşılık Türkiye’nin güneyinde Kürtlere yapılan katliama ve baskıya sessiz kalıyor. Örneğin YPG ile iş birliği yapıyor, destek sağlıyor ve Türkiye’nin müdahalesini engelliyor. Çıkarına göre ikili oynuyor. Amerika pragmatik bir politika izliyor. Federasyonu desteklemiyor ama doğrudan da itiraz etmiyor."

Suriye rejimi ile PKK arasında bir iletişimin olup olmadığına ilişkin soruya Altun  ise“Başından beri. Şam’la ilişki var ve temaslar sürüyor ama çok sık değil” karşılığını verdi.

Haberin tamamı