Eski MİT'çi Öneş'ten Kürtlerin darbe karşısındaki tavrına övgü

"Kürtler demokrasimizin en önemli motorudur. Bu son gelişmeler karşısında demokrasi ekseninde durmaları da alkışlanacak bir durumdur."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, darbe girişimi sırasında Kürtlerin demokrasi ekseninde durmalarının alkışlanacak bir durum olduğunu söyledi.

BasHaber'e konuşan Cevat Öneş başarısız darbe girişimi ve sonrasında yaşananlara ilişkin şunları söyledi:

“Yargı sistemi, emniyet ve silahlı kuvvetler içerisinde bürokrasinin diğer kademelerinde ki darbeci yapılanmanın hassas bir şekilde, hukukun emirlerine uyarak temizlenmesi zaman alacaktır. O nedenle Türkiye bugün bu darbelerden kurtulmak istiyorsa Kürt meselesi, Alevi meselesi gibi temel sorunları ile diğer ekonomik, sosyo-politik, psikolojik sorunlarını temelden çözebilmek için gerçekten nitelikli bir demokratikleşme sürecine girmesi gerekir.”

'TÜRKİYE KÜRTLER OLMADAN GELİŞMEZ'

CHP, MHP ve HDP’nin darbenin karşısında durmasının önemine işaret eden Öneş, "Kürtlerin tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Kürtler son yıllarda özellikle PKK’nin şiddet hareketinin ortaya çıktığı 1980’li yıllardan itibaren günümüze kadar bu çatışmadan çok büyük yara almasına rağmen, Kürt, Türk birlikteliği çok dağılmamış ve bu birliktelik şuuru parçalanmamıştır. Bu silahlı mücadelenin çok ağır sonuçlarına rağmen Türkiye Kürtleri içerisinde demokratikleşme adımları arayışları, talepleri sürekli gelişme kaydetmiştir. Bugün Türkiye demokrasisi Kürtler olmadan gelişme kaydedemez. Kürtlerle sorunlarımız çözülmeden demokratikleşme ekseninde insan hakları ekseninde, evrensel değerler ekseninde çözülmeden, Türkiye demokrasisine gelişme kaydettirmek mümkün değildir. O bakımdan Kürtler demokrasimizin en önemli motorudur. Bu son gelişmeler karşısında demokrasi ekseninde durmaları da alkışlanacak bir durumdur."

Haberin tamamı