Başbuğ: Bunlar bir yerlerden emir alan teröristlerdir

Eski Genelkurmay Başkan İlker başbuğ, darbe girişiminde bulunanları sert sözlerle eleştirdi: "Kendi meclisini bombalayan, kendi halkına ateş açanlar Türk askeri olamaz. Bunlar birilerinden, bir yerlerden emir alan teröristlerdir. "

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ darbe girişiminde bulunan askerlere sert sözlerle tepki gösterdi. Buşbuğ "Bu tehlikeye 2009 yılında dikkat çekmiş bugün bize yarın size demiştim. Bunları yapanlar Türk askeri olamaz. TSK'nın birçok yerinde uzun süre yapılan bu planın tespit edilememesi düşündürücü. Gözaltına alınan ve kandırılan Mehmetçikleri aynı teraziye koymamak gerekir" dedi.

'BİR YERLERDEN EMİR ALDILAR'

Başbuğ, Bodrum'un Akyarlar mahallesindeki yazlığında darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"15 Temmuz 2016 gecesi bekli de Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yaşanılan en korkunç gecelerinden birisi oldu" diyen başbuğ, şöyle devam etti:

"Bu darbe kalkışımını, girişimini, bu hareketi ve bu harekete katılanları lanetliyorum. Onlar Türkiye'nin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tarihine bir kara leke sürdüler. 25 Ocak 2010 tarihinde yani Genelkurmay Başkanı olduğum dönemde, balyoz iddialarının görevlendirilmiş bir gazetede yer alması üzerine, şunu söylemiştim. Allah Allah diye askerine hücum ettiren bir ordu nasıl Allah'ın evine bomba atmayı düşünür, bu vicdansızlıktır lanetliyorum bunları demiştim. Bugün de diyorum ki kendi meclisini bombalayan, kendi halkına ateş açanlar Türk askeri olamaz. Bunlar birilerinden, bir yerlerden emir alan teröristlerdir."

BODRUM / DHA: ESKI GENELKURMAY BASKANI EMEKLI ORGENERAL ILKER BASBUG DARBE GIRISIMI ILE ILGILI ACIKLAMA YAPTI. (FOTOGRAF: YASAR ANTER / BODRUM (MUGLA), (DHA)

'DARBECİLER CEMAAT'LE İLİŞKİLİ'

TSK mensuplarının çoğunluğunun darbe girişiminin karşısında yer aldığına dikkat çeken Başbuğ, şunları söyledi: "Bu gün çok kimse bu darbeciler ile cemaat arasında bir ilişki olduğunu düşünmektedir. Ben de aynı düşünceyi taşıyorum. Darbeciler TSK içinde azınlıkta olan küçük bir grup. Bunda hem fikiriz. Ancak buna rağmen bu darbecilerin oldukça uzun bir hazırlık süreci içinde olduklarıdır ve TSK'nın neredeyse büyük bölümüne çok yerlere çok şehirlere oldukça az olmalarına rağmen uzun bir süre içinde yaşadıkları ve TSK içinde çok noktalara ulaştıkları ortada. Bu faaliyetlerinde tespit edilememiş olması da gerçekten düşündürücü nokta."

"BUNLAR CİNNET GEÇİREN KİŞİLER"

Başbuğ şöyle devam etti: "Askeri müdahaleler oldu, bununla ilgili çok konuştuk. Dün yaşanılan olay çok farklı bir olay. Hiçbir zaman Türk ordusu, Türk askeri, bu tip hareketlerde bulunmadı. Bu kişiler 1. Ordu Komutanı konuşmasında çok güzel bir terim kullandı. Ben de aynı terimle, bu kişiler cinnet geçiren kişiler. Artık cinnet noktasındalar, hakikaten insanın düşüncesi havsalası almıyor. Kendi ordunuzun silahları ile Meclisi bombalıyorsunuz, halka ateş açıyorsunuz, bu cinnettir, terördür. Başka şekilde izah etmenin imkanı yok. Tabi yaşanılan olay çok acı. Ama ümit ediyorum ben bu olaydan TSK daha güçlü olarak çıkacak."

"MEHMETÇİKLER KULLANILDI"

Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, sözlerini şöyle tamamladı: "20 yaşındaki gençleri, askerlerimizi bu darbenin içinde yer alan, planlayan, rütbeli personelden ayrı bir yere koymanın doğru olduğu düşüncesindeyim. Çünkü bunlar, ki basından da anladığımız kadarıyla, belki de kandırıldılar. Hatta tatbikat diye kışlanın dışına çıkartıldığı görülüyor. Mehmetçik kullanıldı. Belki aldatıldılar, belki yanlış bilgilendirildiler, o genç çocuğun bunu anlaması değerlendirmesi, kolay bir olay değil. Genç erlerimizle diğerlerini aynı teraziye koymayalım." (DHA/BODRUM)