İsrail'le anlaşmanın metni: Aileler dava açarsa, sorumluluğu Ankara alacak!

Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için varılan mutabakatın tam metni ortaya çıktı. Metinde Türkiye'nin şartlarından biri olan Gazze ablukasının hafifletilmesine bile değinilmiyor. Ankara, Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin ailelerinin açacağı davalarda tazminat sorumluluğunu da üstlenmiş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet gazetesi, İsrail'le varılan mutabakatın tam metnine ulaştı. Duygu Güvenç'in özel haberine göre, anlaşmanın ana metninde iki unsur özellikle dikkat çekiyor.

GAZZE İÇİN YASAL TAAHHÜT YOK

İlki, Gazze ablukası. Ankara, 10 kişinin hayatını kaybettiği Mavi Marmara baskını sonrasında İsrail'le barışmanın üç şartından biri olarak Gazze ablukasının kaldırılmasını istemişti. Anlaşma sonrasında, ablukanın hafifletildiği savunulmuş ve Türkiye'den yardım gemileri Hamas yönetimindeki bölgeye gitmişti. Ancak anlaşmanın tam metninde İsrail Gazze ablukası konusunda herhangi bir yükümlülüğe girmiş görünmüyor.

ANKARA DAVALAR İÇİN KEFİL OLMUŞ

İkinci dikkat çeken unsur ise tazminat. İsrail, Türkiye'nin üç şartından birini yerine getirerek Mavi Marmara mağdurlarının ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti. Ancak İsrail basınına göre, bu tazminat ancak ve ancak ailelerin baskından sorumlu İsrailli yetkililere açtıkları davaları geri çekmeyi kabul etmesi, bunun da TBMM'den geçirilecek bir yasayla engellenmesi sonrası ödenecekti. Cumhuriyet'in ele geçirdiği belgeye göre, Ankara mağdur ailelerinin bundan sonra İsrailli yetkililere açacağı davalarda tazminat sorumluluğunu da üstlendi.

İbranice'den tercüme edilen mutabakat metni şöyle:

ANLAŞMANIN TAM METNİ

Türkiye ve İsrail Devletleri işbirliği içerisinde aşağıdaki hususlarda anlaşmaya varmışlardır:

1. TAZMİNAT

İsrail Devleti 20 milyon Amerikan Doları tutarındaki ödemeyi Mavi Marmara gemisinde zarar gören vatandaşların ailelerine tazminat olarak ödenmek üzere Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından belirlenecek hesaba yatıracaktır.

2. ÖDEME

Sözü edilen ödeme tek seferde gerçekleştirilecektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti diplomatik yazışma yoluyla İsrail Devleti’ne ödemenin yapılacağı hesabı bildirecektir. İsrail Devleti bu tutarı anlaşmanın yürürlüğe girişinden itibaren 25 iş günü içerisinde belirtilen hesaba yatıracaktır.

3. TAZMİNATIN DAĞITIMI

Bahsi geçen tutarın paylaştırılması sadece Türk hükümetinin mesuliyeti altındadır. Tutarı yakınlarını kaybedenlerin ailelerine aktarmak ve tutarların belirlenmesi İsrail Devleti’nin sorumluluğunda değildir.

4. DAVALAR

İsrail ve Türkiye’nin anlaşmalarına istinaden iki ülke birbirine cezai sorumluluk ve şahıs olarak da herhangi bir hukuki sorumluluk yükleyemez. Üstte belirtilen anlaşma metni haricinde iki ülke de herhangi bir yükümlülükten muaf tutulacaktır. Anlaşma gereği Türk Hükümeti ve vatandaşları tarafından Mavi Marmara gemisiyle ilgili hiçbir dava açılamaz.

5. TÜRKİYE SORUMLU

İsrail Devleti, vatandaşları ve temsilcilerine karşı Türk mahkemelerinde dava açma durumunda Türkiye maddi ve manevi tazminat ve zararların giderilmesi sorumluluğundadır.

6. YÜRÜRLÜK

Bahse konu anlaşma, iki ülkenin mahkemelerinde konu ile ilgili adli sürecin bittiğini belirten resmi yazının Türkiye ve İsrail’in diplomatik kanalları aracılığıyla resmi makamlara iletilmesi sonrasında yürürlüğe girecektir.

Bu anlaşma 28 Haziran 2016 tarihinde Ankara’da ve Kudüs’te olma üzere Türkçe, İbranice ve İngilizce olarak orjinaline uygun iki kopya haline getirilmiştir. Bu kopyalar arasında farklılıklar olması durumunda İngilizce kopya geçerli olacaktır.

HABERİN TAM METNİ