Asker IŞİD'e istihbarat verdi iddiası

HDP'nin Diyarbakır mitingine düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili hazırlanan iddianamede IŞİD'lilere ait telefon kayıtları yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Şam İslam Devleti militanlarının Türkiye-Suriye sınırında, askerlerden istihbarat aldığına yönelik telefon kayıtları ortaya çıktı.

Evrensel gazetesinden Hasan Akbaş'ın haberine göre, 5 Haziran 2015'de HDP mitingine düzenlenen saldırıya ilişkin iddianamede, IŞİD militanlarının telefon görüşmeleri de yer aldı. IŞİD'in üst düzey yöneticilerinden olan İlhami Balı, Muhammed isimli bir militanla yaptığı telefon görüşmede askerlerden sınırla ilgili istihbarat aldığını söylüyor.

23 mayıs 2015 tarihinde Muhammed isimli kişi İlhami Balı'yla yaptığı görüşmede, mültecilerin kaldığı çadır kentten bir askerle görüştüğünü ve kontrollerin sıkı olduğunu ifade ediyor. Görüşmede Muhammed, "Askerin yanına gittik. Bana dedi oradan dedi dört tane gelen varmış dedi. Onlarında elinde bir şey yakalamışlar. He oasker diyorkine ondan oralar bıraz çok sıkı oldu diyor yani ona...” diyor.

Muhammed adlı kişi konuşmanın devamında yakalanan 4 kişinin Balı’nın sorumluluk bölgesinden olduğunu bu yüzden araştırmasını istiyor: “Sen oralarda tanışlara sor, hele dün burda ne yakalandı?”

İDDİANAMEDE YER ALAN KONUŞMALAR

Polisin teknik ve fiziki takibinde olan Balı’nın Suriye sınırında bulunan Kilis’in Elbeyli ilçesinden yaptığı görüşmede bahse konu diyalog şöyle gelişiyor:

Muhammed: Bunları veremedik kadınları

İlhami Balı : Hayırdır inşalaah

Muhammed : Hayır abi baksana abi

İlhami Balı: Ha abi

Muhammed : Sen o taraftan araştırsan o çadırkent var ya

...

Muhammed : ben senden saklamım hıç abi... Askerin yanına gittik. Bana dedi ordan dedi dört tane gelen varmış dedi. Onların elinde var

İlhami Balı: ney

Muhammed : Ordan bu tarafa

İlhami Balı: Eee

Muhammed : Senin yanından bu tarafa ( izzetiye)

İlhami Balı: Benim elemanlar mı

Muhammed : ....senın o taraftan bu tarafa türkiye’ye

İlhami Balı: Tamam

Muhammed: Gelen varmış dört tane dört kişi

İlhami Balı: Ne zaman

Muhammed: Dün gece

İlhami Balı: Dün gece mi yok abi çıkarmadık biz dün gece

Muhammed: Sen değil abi sen değil şeylerden değil senin saldığını demim ben dört kişi ordan normal geçilermiş

İlhami Balı: Eee

Muhammed: Onlarında elinde birşey yakalamışlar

İlhami Balı: Ne yakalamışlar

Muhammed: Ben sana geldiğimde söylerim abi yav akşam onu araştırsan onu araştırsan bu dava var mı yok mu

İlhami Balı: Sesin gelmedi abi ne yakalamışlar

Muhammed: Onların elinde birşey yakalamışlar yav iyi birşey değil yani

İlhami Balı: Eee

Muhammed: He oasker diyorkine ondan oralar bıraz çok sıkı oldu diyor yani ona... Sen şey edebilirmisin anlayabilirmisin o dediği şey var mı yok mu

İlhami Balı: Yani şimdi şimdi ben oraya mı gidim yani ne yapim ben abi

Muhammed: Yok bir yere gitme abi sen oralarda tanışlara sor, hele dün burda ne yakalandı

İlhami Balı: Bu izzetiye tarafında mı

Muhammed: Aynen öyle

"KARAKOLUN YANINDA"

Görüşme kayıtlarında Kilis’ten Suriye'ye geçmek isteyenlerin karakola yönlendirildiği görülüyor fakat karakolun şifre mi askeri karakol mu olduğu tam anlaşılmıyor.

Fakat İlhami Balı’nın militanları Suriye'ye geçirdiği ve geçişleri organize ettiği yer tutanaklarda karakolun yanı olarak belirtildi. Tutanaklara göre, Balı’nın GSM operatörünün sinyal verdiği yer “Karakol yanı” diye not edilmiş.

GEÇİŞLER KİLİS'TE ORGANİZE EDİLİYOR

IŞİD'in emirlerinden olan Balı'nın görüşmelerinde Gaziantep, Kilis ve civarındaki geçişlerle ilgili bilgilerde yer alıyor. Kayıtlarda Kilis, Gaziantep ve Suriye'nin İzzetiye bölgesi arasında sürekli geçişler yapılmış. Kendisini bu bölgenin sorumlusu olarak tanıtan Balı, görüştüğü kişileri sınırdan geçirdikten sonra, duruma göre başka bölgelere de geçiş organize ediyor.

İlhami Balı'nın sürekli kaldığı yerin Türkiye olduğu ve işlerini Kilis'in Elbeyli ilçesinden yürüttüğü anlaşılıyor. Balı, Ebu Cemal adlı kişiyle 12 Mayıs 2015’te yaptığı telefon görüşmesinde şunları söylüyor:

İlhami Balı: Ne oldu Ebu Cemal

Ebu Cemal: Ebu Bekir hudutu gözetliyok şimdi nöbet değişiminde inşallah geçirik gençleri

İlhami Balı: Otuzbeş kırk kişi oldu hemen hemen

Ebu Cemal: İnşallah hepsini geçirrik şimdi o taraftada tele gelecek

İlhami Balı: Hepsini alabilirmiyik

Ebu Cemal: Az az getirik kenleri beş beş on on getirin