Çorum katliamı anmasına sözlü saldırı

Çorum'da bir buçuk ay süren ve 57 kişinin öldürüldüğü Alevi katliamı anmasına saldırı yaşandı. Polis, saldırganlardan 2 kişiyi gözaltına aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çorum'da 36 yıl önce meydana gelen Alevi katliamında öldürülen 57 kişi düzenlenen programla alındı. Anma programının yapılacağı alana polis kontrol noktasından giren HDP'li gruba alan dışında bulunan 5 kişilik başka bir grup saldırmaya çalıştı. 2 kişi gözaltına alındı.

2 BİN KİŞİ KATILDI

Çorum'da 36 Çorum Hürriyet Meydanı'nda Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından düzenlenen Çorum Katliamı'nı anma programına yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Toplananlar Hacı Bektaş-i Veli Kültür Vakfı'ndan anma programının yapılacağı Hürriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Anma programına katılanlar alana polisin yaptığı üst aramasının ardından girdi. HDP'li bir grubun polis arama noktasına geldiği sırada alan dışında bulunan 5 kişilik grup HDP’lilere saldırmaya çalıştı, bayrak veya flama açamayacaklarını söyledi. İki grup arasında tartışma çıktı. Ardından araya giren polis HDP'lilere saldırmaya çalışan grupta yer alan iki kişiyi gözaltına aldı.

BİR BUÇUK AY SÜREN KATLİAM

"Kana Kan İntikam- Kanımız aksa da zafer İslamın" haykırışlarıyla 28 Mayıs 1980 günü milliyetçilerin yürüyüşü ve Alevilere yönelik saldırıları ile başlayan Çorum Katliamı 10 Temmuz 1980'e (yaklaşık 1,5 ay) kadar devam etti. Saldırılarda 57 Alevi yurttaş öldürülürken; 300'e yakın yurttaş yaralandı. 300'e yakın ev ve işyeri ise tahrip edilerek yıkıldı.