Adrasan yangınını hangi 'özel ekip' araştıracak?

Kumluca'da başlayıp Adrasan'a sıçrayan orman yangınında sabotaj şüpheleri güçlü! Yangını kimlerden oluşacağı bilinmeyen 'özel bir ekibin' araştıracağı açıklanırken itfaiyenin taşerona devredildiği iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 24 Haziran'da Antalya'nın Kumluca ilçesinde Erentepe mevkisinde çıkan orman yangınının, 26 Haziran'da Adrasan'a sıçraması sonucu 540 hektar orman alanı kül oldu, binlerce hayvan öldü. Gençlerin ve doğa meraklısı turistlerin gözde tatil noktalarından olan, Adrasan'a yakın mevkide bulunan, dünyaca ünlü tatil beldesi Olympos vadisi de yangın esnasında tamamen tahliye edilmişti. Antalya'nın son kalan doğal ortamları olarak nitelenen Adrasan'da çıkan yangın, sabotaj şüphelerini güçlendirdi.

ÖZEL EKİP ARAŞTIRACAK

Hürriyet'ten Sabri Uzun'un haberine göre, Kumluca ve Adrasan yangınlarının çıkış sebebini özel olarak oluşturulacak uzman bir ekip araştıracak. Hürriyet muhabirine konuşan Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nden sorumlu Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, yangınların çıkış sebebinin bilimsel olarak araştırılacağını söyledi. Ancak “uzman ekip” kimlerden oluşacak, hangi vasıflara sahip kişiler bu ekipte yer alacak haberde bilgi verilmedi. Doğal neden, insan hatası ve sabotajihtimallerini göz önüne alan ekip, hazırladığı raporu ilgili makamlara sunacak. Adrasan ise özel olarak mercek altına alınacak.

İTFAİYE TAŞERONA DEVREDİLMİŞ

Evrensel'den Sinem Uğurlu'ya konuşan Tüm-Bel-Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt ise Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekibinin taşeron olduğunu öne sürdü. Belediyenin kadrolaşmak için uzman kişileri sürgün ettiğini, yerine işin ehli olmayan kişileri getirdiğini ifade eden Karakurt, yangının yayılmasından belediyeyi sorumlu tuttu. Karakurt, "Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’den AKP’ye geçmesiyle birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ilk icraatı büyük çoğunluğu sendikalı olan itfaiyecileri sürgün etmek oldu" dedi.

ARAZÖZ NEDEN YOKTU?

Kumluca'daki yangında evi yanan Ali Üras, evlerin olduğu alanda yangın başlayana kadar ekiplerin gelmediğini belirtti. Doğan Haber Ajansı'da konuşan Üras, “Yangın öbür taraftan çıktı. Yangın çıkana kadar Jandarma, ormancılar gelmedi. Bir arazöz koysalar, burada orman yoktu ve yanması mümkün değildi. Arazöz olsa burası yanmazdı, bizim kafamız buna bozuluyor. Müdahale de edilemeyince yangın çıktı” diye konuştu. Evinin tamamen yandığı ve sadece üzerindeki elbiselerin kaldığını anlatan İsmail Üras ise “Çok çabuk geldi yangın. Havada rüzgar vardı. Ne arazöz ne itfaiye aracı durmadı, hepsi yola kaçtı. Bir araç olsa kurtarılacaktı. Bizi de katmadılar üstelik, hiçbir şey kalmadı” dedi. Kumluca'daki yangında 7 ev, 150 hektar orman alanı ve binlerce hayvan yok oldu.

OLYMPOS İÇİN KARŞI ATEŞ YAKILDI

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Kumluca'da başlayıp Adrasan'la süren yangının Olympos'taki tesislere sıçramaması için “karşı ateş” tekniğini kullandıklarını açıkladı. İsmail Üzmez “Karşı ateş tekniği aslında çok tehlikeli. Ama daha da risk varsa, mesela oteller, canlar yanacak, mal zarar görecekse biz gelen ateşin önündeki yanıcı materyali yani ormanı biz yakıyoruz ve gelen ateş önünde yanan materyal bulamayınca orada çöküyor ve geri plandaki ev, otel bağ bahçeler yanmadan söndürülüyor. Bu bizim için bir riskti, bunu herkes yapamaz. İlla uzman, sertifikalı olmanız gerekiyor. Dünyada çok yapılan bir şey değil” dedi.

'PARTİZANCA NEDENLERLE MÜDAHALE EDİLMEDİ'

Öte yandan yangın orman yangınının yaşandığı bölgeleri gezerek incelemelerde bulunan CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, şu iddialarda bulundu:

“Erentepe, Toppaş köyünün 1970’li yıllardan bu yana hiç yenilenmeyen elektrik iletim hatlarından kaynaklı, Adrasan’da da sabotaj şüphesi var. Uzman ekiplerin mücadele etmesi lazım. Ama uzmanlar partizanca nedenlerle başka yerlere gönderilmiş. Yerine gelenler de tecrübeli değil. İtfaiye ilk müdahalede yetersiz kalmış. Her sene yaz başında yapılan hazırlıklar yapılmamış, yeterli uçak, helikopter ve ekipman alınmamış.” Bağımsız Ankara MilletvekiliAylin Nazlıaka da Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel'in makam şoförünü itfaiye koordinatörü yaptığını iddia etti. Türel ise ilgili kişinin İtfaiyecilik Yüksekokulu mezunu olduğunu, 2008 yılında sadece 2 ay geçici makam şoförlüğünü yaptığı yanıtını verdi.