Gazeteciler adliyede savcı yok!

Özgür Gündem'le dayanışma için 'Nöbetçi Yayın Yönetmenliği' yapan isimlerin ifadesini polis alacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla bir günlük nöbetçi yayın yönetmenliği yaptıkları için için haklarında ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla soruşturma başlatılan gazeteciler Nadire Mater, Yıldırım Türker, Tuğrul Eryılmaz, Faruk Balıkçı ve Veysi Altay'ın ifadeleri alınmadı. Beş ismin Emniyet'te ifade vereceği söylendi.

Savcı Gökhan Yolasığmaz'ı sabah 9.00'dan beri beklediklerini belirten Avukat Meriç Eyüboğlu, savcılıktan emniyete yazı yazılarak talimat verileceğini ve gazetecilerin emniyetten aranarak tekrar ifade vermeye çağrılacağını kaydetti.

GAZETECİLER YALNIZ BIRAKMADI

Adliye önünde açıklama yaparak yaşananlara tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç “Özgür Gündem ile yapılan dayanışma 55’inci gününde. Biz de 55 gündür buradayız. Gazeteleri, haber merkezlerini buraya taşıyalım. Neredeyse gazeteleri buradan çıkaracağız. Bu baskılar artık sona ermeli" dedi.

TGC Başkanı Turgay Olcayto ise, soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan meslektaşlarıyla dayanışmak için adliyeye geldiklerini söyleyerek, "Türkiye'de basına yapılan muamele iyi değil. Bundan acil olarak geri dönülmesi lazım. Türkiye'nin iyiliği için de bu gerekiyor" şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Özgür Gündem gazetesi, üzerindeki yargılama ve soruşturma baskısı nedeniyle '3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' kampanyası için çağrı yapmıştı.

Çok sayıda gazeteci ve insan hakları savunucusu kampanyaya destek vererek dönüşümlü olarak gazetenin yayın yönetmenliğini yapmıştı.

Geçen hafta haklarında soruşturma başlatılan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TiHV) Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin, savcılıktaki ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.

Fincancı, Önderoğlu ve Nesin hakkında 2 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

SORUŞTURMADA KİMLER VAR?

Haklarında soruşturma başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri şöyle: Ertuğrul Mavioğlu, Ayşe Düzkan, Celalettin Can, Mustafa Sönmez, Melda Onur, Fehim Işık, Celal Başlangıç, Eşber Yağmurdereli, Ragıp Duran, Nurcan Baysal, Ömer Ağın, Ahmet Abakay, İhsan Çaralan, Işın Eliçin, Murat Çelikkan, Uğur Karataş, Öncü Akgül, Ayşe Batumlu, Sebahat Tuncel, Saruhan Oluç, Nadire Mater, Beyza Üstün, Mehmet Güç, Tuğrul Eryılmaz, Faruk Balıkçı, Şeyhmus Diken, Necmiye Alpay, Jülide Kural, Yıldırım Türker, Kemal Can, Hasip Kaplan, Nevin Erdemir, Tuğrul Eryılmaz, Hakkı Boltan, Faruk Eren, Veysi Altay.