Mülteciler üzerinden yeni rant kapısı

Emekli Sandığı Yasası'nda yapılacak değişiklikle, Suriyeli mülteciler yabancı şirketlere kiralanabilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de kayıt dışı ve ucuz iş gücü olarak kullanılan Suriyeli mülteciler üzerinden yeni bir rant kapısı daha açılıyor.

AK Parti'nin, Emekli Sandığı Yasa Tasarısı'na eklediği ikinci madde ile Suriyeli mültecilerin, uluslararası rant kapısı olmasının önü açılıyor.

Birgün gazetesinden Nurcan Gökdemir'in haberine göre, değişikliklerin bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşması bekleniyor. Tasarının 2. maddesine göre, Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği'nin başkanlığını yürüten Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR), projeler ve programlarda yurt dışından kuruluşlarla işbirliği yapma yetkisi veriliyor.

Tasarı yasalaşırsa İŞKUR, Suriyeli sığınmacılara yönelik proje ve programlarda, işbirliği yapacağı ulusal ve uluslararası kuruluşları kendisi seçecek. Fakat yasada hangi işbirliğinin kapsamı ve şartları kesin olarak belirtilmiyor. Daha önceden ihale yöntemi ile gerçekleştirilen eğitim ve danışmanlık hizmetleri ihalesiz alınabilecek.

CHP VE HDP ŞERH KOYDU

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun da yer alan Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri tasarıya şerh koydu. İŞKUR'un belirlenen sivil toplum örgütleri veya şirketleri, kamuya ayrılan hibe fonların kullanımına ve projelere ortak edebileceğine dikkati çeken CHP'li vekiller, "Kimlerin akredite edileceği belli değil" dedi.

Halkların Demokratik Partisi de muhalefet şerhinde, emek sömürüsüne yol açacağı söylenen kiralık işçilik kapsamına, mültecilerin alınmasını eleştirdi. İŞKUR’u aracı kurum haline getiren değişikliğin milyonlarca dolar ciroya ulaşan ve tekelleşen çok uluslu işçi kiralama şirketleriyle özellikle Suriyeliler üzerinden "insanı yardım fonları"nın "kara kazanca" dönüştürülme girişimi olduğu vurgulandı.

Öte yandan İŞKUR’un bu düzenleme sayesinde Türkiye’de geçici ya da daimi çalışma hakkı kazanan sığınmacıları “işe alıştırma” adı altında kısa süreli eğitimlerle “ucuz emek” olarak piyasaya sürebileceği de vurgulandı.

Haberin tamamı