'SGD 3 bin 150 kişi ile ilerliyor'

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG), Fırat Nehri’nin batısındaki Menbiç kentini IŞİD'in elinden almak için koalisyon güçlerinin hava desteği altında 30 Mayıs'ta başlattığı harekatına ilişkin Türkiye'den açıklama ve bilgiler geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'nin Menbiç bölgesinde Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) IŞİD karşısında ilerlemesi sürerken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan konuyla ilgili açıklama geldi. Çavuşoğlu bugün yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Menbiç bölgesinin temizlenmesini ve bu bölgenin kapatılmasını en çok biz isteriz. Çünkü bu bölgeden en çok saldırı bize geliyor. Dolayısıyla sınırımızda bir terör örgütünün olmasını istemeyiz ama başka bir terör örgütünün de olmasını istemeyiz. O nedenle kuzeyden iki taraftan gidip temizleyerek Rakka’ya kadar gidilmesini istemiştik. Menbiç’e yönelik Suriye Demokratik Koalisyonu vardı. Onlar da olabilir dedik fakat içlerinde PYD’li varsa bunların da operasyon bittikten hemen ayrılması lazım dedik. Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Eğer sözünde durursa garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor."

TÜRKİYE'NİN HASSASİYETLERİ

Milliyet gazetesinden Aydın Hasan'ın haberine göre, bölgede Arap birliklerin öncülük ettiği SDG güçleri; kuzeyde Karakozak Köprüsü, Güneyde ise Teşrin Barajı bölgesinden stratejik özelliği bulunan Menbiç’e doğru iki kol halinde hareket ediyor.

İKİ KOLDAN İLERLİYOR

Haberde Türkiye'nin güvenlik kaynaklarına dayandırılarak verilen bilgilere göre; kuzeydeki harekâta bin 900’ı Arap, 250’si PYD/YPG’li olmak üzere yaklaşık 2 bin 150 kişilik bir kuvvet katıldı. Güneydeki harekâtta ise 850’si Arap, 150’si PYD/YPG’li olmak üzere yaklaşık bin kişilik bir kuvvet yer aldı. Yaklaşık 3 bin 150 kişilik SDG kuvvetlerinin Menbiç’e doğru ilerleyişinin sürdüğü öğrenildi.

Harekatın 30 Mayıs ile 6 Haziran arasındaki bölümünde; 182 IŞİD mensubu öldürüldü. 6 karargâh binası, 43 silah mevzii, 7 havan mevzii, 2 mühimmat deposu, 2 tünel içi depo, 6 mağara içi barınma alanları, 5 köprü ve 14 araç imha edildi.

Etiketler SGD Menbiç Rakka