Gün Yüzüne Dökülenler: Hatırlamak ve unutturmamak için yazıldı

Umut Özkan’ın güncel ve politik olaylara değinerek hafıza tazelediği ‘Gün Yüzüne Dökülenler’ adlı kitabı okurla buluştu. Özkan, “Unutmak insana özgü, hatırlamak ve unutturmamak için yazdım” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya 

ANKARA - Eğitimci yazar Umut Özkan’ın çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanan yazılarına eklemeler yaparak derlediği yeni kitabı ‘Gün Yüzüne Dökülenler’, Destek Yayınları tarafından okurlarla buluştu. Özkan’ın yeni kitabı, Köy Enstitüleri’nden türkülere, halk edebiyatının izlerinden, yazar anılarına kadar pek çok güncel ve politik konulara değiniyor.

Özkan, yazılarını kitaplaştırma sürecinin nasıl geliştiği “Üniversite yıllarından beri yazmaya ve okumaya meraklı bir insanım. Edebiyat dergilerine yazılar göndermeye başladım. Yazıların yayımlanmaya ve konuşulmaya başlanması üzerine kitap olmasına karar verdim” ifadeleriyle anlattı. 

‘ANADOLU’DAKİ GÖZLEMLERİMİN KATKISI ÇOK FAZLA’

Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı ve Halk Bilimi bölümlerinde tamamlayan Özkan, uzun yıllar boyunca Anadolu’nun birçok ilinde Türkçe öğretmeni olarak görev yaptı. Özkan, kitabının yazım sürecinde, öğretmenliğinin katlısını “Şehirlerde yaptığım gözlemlerin çok fazla katkısı oldu” diyerek özetledi. 

Gün Yüzüne Dökülenler, Umut Özkan, 184 syf., Destek Yayınları, 2022.

Özkan, Doğan Cüceloğlu’nun “Anadolu halk kültüründe yaşayan temel değerlerin bilimsel olarak araştırılıp, incelenmesini önemsiyorum. Gelişmenin bu olacağına, korku kültürünün sevgi kültürüne böyle dönüşeceğine inanıyorum” görüşünü kitabının şekillenmesinde temel olarak aldığını belirtti.

‘HATIRLATMAK VE UNUTTURMAMAK İÇİN BU KİTABI YAZDIM’

Özkan, kitabı ‘Gün Yüzüne Dökülenler’ ile birlikte toplumun hafızasının da tazeleneceğini, “Halkın kültürüne uzak bir insan olmadım. Gözlemlerimi de bu kitaba aktardım. Güncel politik birçok konuyu ele aldım. Unutmak insana özgü, hatırlamak ve unutturmamak için yazdım.” diyerek özetledi. Özkan aynı zamanda kitabında, “Bu zamana nasıl geldik? Neleri başardık? Başaramadıklarımız neler? ya da Başardıklarımızı neden unutmamalıyız?” gibi sorulara da yanıt arıyor.