Gültekin Uysal: Demokrat Parti olarak Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını istiyoruz

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun görmek istediklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Millet İttifakı'nda yer alan partilerden Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olması istediklerinin söyledi.

Uysal, "Adayın masadan çıkmasını kategorik olarak uzun süredir ifade ediyorum. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, geldiğimiz bu noktada, Demokrat Parti olarak aday olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Gültekin Uysal, gazeteci Nevşin Mengü'nün Youtube kanalına konuk oldu. Mengü'nün "Sizin tavrınız Kemal Bey'in aday olması galiba değil mi?" sorusu üzerine şunları söyledi:

'İNSANLARIN DEMOKRASİ TALEBİ VAR'

"Biz bütün eldeki verileri değerlendirdiğimizde, siyasetin gerçeklerini göz önüne aldığımızda, toplumsal psikolojik sınırlar, geçişkenlikler, yürütülen süreç, sadece son 1 yıllık Altılı Masa süreci değil, 16 Nisan Referandumu'ndan itibaren kademe kademe büyütülmüş, Türkiye'de demokrasi ne demek, hukuk ne demek, laiklik ne demek, temel hak ve hürriyetler ne demek, bunun şuurunda olan, piyasadan hayatını kazanan, üretken, verimli devleti finanse eden insanlarımızın bir demokrasi talebi var. İyi yönetim talebi var."

'BU SÜRECE SADECE İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL'

"İyi yönetim ne demek? Oturduğumuz binaların güvenli olması demek, tükettiğimiz gıdanın güvenli olması demek. Demokrasi talebinin her geçen gün yükseldiği toplumsal muhalefetin bu beklentisini kademe kademe örmüş, bu noktada muhalefetin en büyük siyasi partisi, tabi siyaset son tahlilde bir güç denklemi. Biz bu süreci, riski, krizi yönetecek, aynı zamanda bir iktidar değişimi değil beraberinde kurucu akıl ile yeniden bu büyük cumhuriyeti, temel referanslarını merkeze alarak, kurumları, kuvvetler ayrılığını, değer yargılarını oluşturacak siyasi akla, programa ihtiyaç var.

'ADAYIN MASADAN OLMASINI UZUN SÜREDİR SÖYLÜYORUM'

"Bunun siyasi liderliğini yapacak olan siyasi partilerdir, genel başkanlardır. Öncelikle masadan çıkmasını kategorik olarak uzun süredir ifade ediyorum. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun, geldiğimiz bu noktada biz Demokrat Parti olarak aday olmasını istiyoruz."

'İKTİDARIN MANİPÜLASYONUNA ZEMİN VERMEDEN ADAY, KADRO, PROGRAM MİLLETİN ÖNÜNDE OLMALI'

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, daha sonra KRT TV canlı yayınına katıldı. Sunucu İnan Demirel, Uysal'a Millet İttifakı'nın adayının gelecek toplantıda belli olup olmayacağını ve Kılıçdaroğlu'nun adaylığını istemesine dair açıklamasını sordu.

Cumhurbaşkanı adayını açıklamanın zamanının geldiğini belirten Uysal, "Artık kitleler ve toplumsal muhalefet de tahammülünün son noktasına geldik. Elbette deprem, bu süreci kısa da olsa dondurmamıza sebebiyet verdi ama bugünden itibaren bu sürecin imamesini, cumhurbaşkanı adayını ortaya koymalı. İktidarın muhalefetle ilgili en küçük şüpheye zemin verecek manipülasyonuna, provokasyonuna imkan vermeden adayıyla, kadrosuyla, programıyla milletin önünde olmalı" dedi.

'PEK ÇOK VERİ, FAKTÖR VE DENKLEM İÇERİSİNDE DEĞERLENDİRME YAPIYORUZ'

Hedeflerinin sadece bir iktidar değişikliği olmadığı dile getiren Uysal, "Biz açık yüreklilikle hem kapalı toplantılarımızda hem karşılıklı görüşmelerimizde, siyaset neticede reel bir denklem, ülkenin önündeki şartlar, bir algoritma içerisinde pek çok veri var, pek çok faktör var, pek çok denklem var, bu denklem içerisinde değerlendiriyoruz. Bir şahsi angajmanla da değil, siyasetin reel sınırları, geçişkenlikler, toplumsal psikoloji tüm bunları değerlendirdiğimizde sadece iktidar değişimi değil aynı zamanda kurucu akıl, program, kadroyla beraber Cumhuriyet'in temel değerlerini yeniden merkeze alacak bir Anka Kuşu misali 100'üncü yılında yeniden doğacak bir iradeyi ete kemiğe büründürmek" ifadelerini kullandı.

'ARTIK KARAR ALMA NOKTASINDAYIZ'

Parti olarak seçim öncesi ve sonrasındaki süreci Kemal Kılıçdaroğlu'nun yürütebileceğini düşündüklerini aktaran Gültekin Uysal, "Bu sürecin etkin bir şekilde yürütülmesi hem seçim öncesi hem seçim sonrası, bizlerin kanaati kurumsal olarak değerlendirdiğimizde Demokrat Parti olarak, bu süreci Sayın Kılıçdaroğlu'nun götürebileceğidir. Özellikle deprem anından itibaren ortaya koyduğu performansın da bu manada çok daha fazlasıyla anlam ifade ettiği kanaatindeyim. O açından Demokrat Parti olarak bizim teklifimiz açık. Artık karar alma noktasındayız. Bunu da kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı hissettim, o açıdan ifade ediyorum, Sayın Kılıçdaroğlu'nadır desteğimiz" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)