Gübre fabrikasının ÇED raporuna yapılan itiraz reddedildi

Filyos'ta yapımı planlanan ve Tosyalı Holding'e ait gübre fabrikasına verilen 'ÇED olumlu' raporu mahkemeye taşındı. Mahkemenin davayı reddetmesi üzerine karar temyize götürülecek.

Google Haberlere Abone ol

Mustafa Özdemir

ZONGULDAK - Tosyalı Holding tarafından Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde kurulması planlanan gübre fabrikasına alınan 'ÇED olumlu' raporunun iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi'nde açılan dava reddedildi. Mahkeme başkanı karar metninde rapordaki eksiklere rağmen davayı reddederken, davayı açan 11 çevre gönüllüsü kararı temyize götüreceklerini söyledi.

420 BİN TON KATI ATIK ÜRETECEK

Hayata geçmesi halinde 2 milyon ton kapasitesiyle Türkiye'nin gübre tüketiminin 3'de 1'ini karşılayacak fabrika yılda 420 bin ton katı atık üretecek. Yüz binlerce ton sülfrikasit, nitrikasit ve potasyum gibi tehlikeli kimyasalları işleyecek olan fabrika, yılda 20 milyon metreküp su tüketecek.

'FİLYOS KİMYASAL ÇÖPLÜĞE DÖNMESİN'

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, AK Parti iktidarının doğal gazın karaya çıkarıldığı ve bu nedenle 'enerji üssü' olarak lanse ettiği Filyos'un, gübre fabrikası kurulması halinde kimyasal çöplüğe dönüşeceğini belirterek,
"Mahkeme kararının seçimlerin hemen ardından açıklanması bence çok manidar. Halk Katılım Toplantısı bile yapılmayan ÇED Raporu’nu, 'Evet, tesisin doğaya zararı var ama buradan da çok para kazanılacak' anlamına gelen bir yorumla onaylanması kabul edilebilir gibi değil. Yeni dönemde doğanın talanına dayalı politikaların devam edeceğini gösteren bu kararı temyiz edeceğiz. Umarım hukuk, bu kez, doğanın yanında olur" dedi.

Etiketler gübre fabrika çed