Guardian: Rolls-Royce'un Türk CEO'su gizli denizaltı belgelerine erişemiyor

The Guardian gazetesi, Türkiye ve İngiltere vatandaşı olan Erginbilgiç'in denizaltılara ilişkin gizli belgelere erişmesine izin verilmediğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rolls-Royce firmasını ocak ayında devralan ve Türkiye-İngiltere çifte vatandaşlığına sahip olan Tufan Erginbilgiç'in İngiltere hükümetinin denizaltılara ilişkin 'gizli' ibareli belgelerine erişmesine izin verilmediği iddia edildi.

The Guardian'dan Alex Lawson'ın haberine göre, Rolls-Royce CEO'su Erginbilgiç'in çifte vatandaş olması sebebiyle 'yalnızca İngiltere vatandaşlarının görebileceği' İngiltere hükümetinin gizli belgelerine erişimi engellendi. Habere göre, İngiltere Donanması'ndaki denizaltılar için nükleer reaktör üreten 12 milyar sterlin büyüklüğündeki şirketin mayıs ayında grup başkanı görevine getirilen Chris Cholerton'a birim başkanı Steve Carlier ile birlikte denizaltı faaliyetlerine ilişkin hassas bilgilerle ilgilenme görevi verildi. 

'BUNUN İYİ BİR YÖNETİŞİM OLUP OLMADIĞI SORGULANIYOR'

Tufan Erginbilgiç'in "Whitehall" güvenlik protokolleri uyarınca çifte vatandaş olduğu için söz konusu bilgi ve belgelere erişmesine izin verilmediğini kaydeden The Guardian'a konuşan kaynaklar, şirketin işleriyle ilgili siyasi olarak hassas bilgilere erişimi olmayan bir kişinin CEO olmasının iyi bir yönetişim olup olmadığı sorusunu sordu. 

Rolls-Royce'un denizaltı birimi, İngiltere'nin denizaltı filosuna enerji sağlayan nükleer reaktörleri inşa ediyor. Söz konusu deniz araçları arasında dört nükleer başlıklı Vanguard'lar da bulunuyor. Denizaltı biriminde bin 500'den fazla mühendis, donanmanın kapasitesini artırmak için tasarım, üretim ve destek faaliyetleri yürütüyor.

'CHOLERTON, ERGİNBİLGİÇ'E DESTEK VERİYOR'

Konuya ilişkin açıklama yapan Rolls-Royce'tan bir sözcü, Erginbilgiç'in şirketin CEO'su olarak şirketin nükleer faaliyetlerinden de 'tamamen sorumlu' olduğunu, denizaltı faaliyetleriyle ilgili olarak Grup Başkanı Cholerton'ın CEO'ya destek verdiğini belirtti.

Öte yandan, şirket, CEO'nun İngiltere vatandaşı olarak hassas belge ve bilgilere neden ulaşamadığı hakkında açıklama yapmadı. ABD'li yöneticilerin 'İngiliz iş arkadaşlarında olmayan imtiyazları' olduğunu söyleyen kaynaklar, Savunma Bakanlığı'nın Erginbilgiç'in CEO olarak atandığı açıklanmadan önce durumdan haberdar olduğunu kaydetti. (DIŞ HABERLER)