Gözler mahkemede: Ataması yapılan yüzlerce kişi işsiz kalabilir

Kamu personelinin Tarım ve Orman Bakanlığı'na ataması 1 yıl önce engellendi. Mahkeme, yürütmeyi durdurdu ve atamalar yapıldı. Bakanlığın itirazı kabul edilirse yüzlerce kişi işsiz kalacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bir başka kurumda görevli oldukları halde Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) giren ve yeterli puan alan kamu personelinin Tarım ve Orman Bakanlığı kadrosuna atamaları kararnameyle engellendi. Ancak Danıştay 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yürütmenin durdurma kararı sonrası bakanlık karara itiraz etti. İtiraz kabul edilirse yüzlerce kişi Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki görevinden atılacak.

KARAR RESMİ GAZETE’DE…

Hali hazırda kamu personeli olan kişilerin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki kadrolara atanmaları 2020’de engellendi. Karar Cumhurbaşkanı tarafından Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda 'ÖSYM Başkanlığı tarafından doğrudan yapılacak merkezi yerleştirme sonuçlarına göre istihdam edilecek sözleşmeli personel alımlarında, hali hazırda kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta olanların ataması yapılmaz' ifadeleri yer aldı.

Binlerce kamu personeli yeterli puan almasına rağmen ve tercih yapabilecekken ÖSYM’deki tercih botunu kamu personellerine kapatıldı. Tercih yapma hakkı elinden alınan bir kamu personeli, avukatı Mehmet Sepin aracılığıyla bir yıl önce  Danıştay 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Sepin, mahkemeye yaptığı başvuruda, “Kamu görevlisi olarak çalışılıyor olmanın bir diğer kamu görevine girilmesine engel oluşturacak bir şart olarak düzenlenmediği gibi, böyle bir düzenleme yapma konusunda idareye yetki de verilmediği, bu bağlamda dava konusu düzenlemenin normlar hiyerarşisine aykırı” diyerek yürütmenin durdurulmasını istedi.

BAKANLIK: İSTİHDAM AMAÇLANIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı ise mahkemeye gönderdiği savunmada kamu personeli görevi devam eden kişilerin neden bakanlığa atanmak için tercih yapamayacaklarını şu ifadelerle açıkladı: “Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda istihdam edilmemiş kişilerden yerleştirme yapılması suretiyle, Covid -19 salgını döneminde ekonomik sebeplerle işsiz olanların veya işsiz kalacakların istihdamının, salgının toplum üzerindeki olumsuz neticelerinin bertaraf edilmesi ve kamuda istihdam edilmeyi bekleyen çok sayıda vatandaşın iş beklentilerinin karşılanmasına katkı sağlanmasının hedeflendiği…”

Avukat Sepin ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu kararı aldığı dönem henüz korona virüsün ülkemizde etkisini göstermediğini söyleyerek diğer bakanlıkların böyle bir karar almadığına dikkat çekti. Sepin mahkemeye yaptığı başvuruda şöyle devam etti: “Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasa’nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.”

Avukat Sepin son olarak, mevcut kamu personelinin yeterli puanı olmasına rağmen kamu personellerinin tercih yapamamasının liyakat ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

MAHKEME EŞİTLİK İLKESİNİ HATIRLATTI

İdare Mahkemesi ise herkesin kanun önünde eşit olduğunu vurgulayarak, “KPSS-2020/7 yerleştirme işlemleri kapsamında tercihte bulunmasının engellendiği anlaşılmış olup, söz konusu düzenlemenin, Anayasal bir hak olan kamu hizmetine girme hakkını kısıtladığı gibi, eşitlik ve hukuk devleti ilkesiyle de bağdaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır” değerlendirmesinde bulundu. Mahkeme bu değerlendirmeler ışığında yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

YÜZLERCE KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR

Ayrıca Danıştay 2. İdaresi, tercih kazanan kişilerin ÖSYM sitesinde yerleştirme yapmaması işlemini de iptal etti. Bu karar sonrası yüzlerce kamu personeli tercih yapmaya hak kazandı ve bakanlığa atamaları gerçekleşti. Tarım ve Orman Bakanlığı ise yürütmenin durdurulması kararını İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na taşıdı. Genel kurul, yürütmeyi durdurma kararını bozdu. Danıştay 2. İdare mahkemesi kararında ısrarcı oldu ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bu karar sonrası dava yine genel kurula taşındı.

Kararı bekleyen 5 bine yakın kişi var. Eğer yürütmenin durdurulması kararı iptal edilirse ataması yapılan yüzlere kişi işsiz kalabilir.