Gözaltına alınmıştı: Kolombiya Devlet Başkanı'nın oğlu 'para aklama' iddiasını reddetti

'Para aklama' ve 'yasadışı zenginleşme' suçlamasıyla gözaltına alınan Nicolas Petro, suçlamaları reddetti. Petro'nun tutuklu yargılanıp yargılanmayacağına yarın karar verilmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da 'para aklama' ve 'yasadışı zenginleşme' suçlamalarıyla 29 Temmuz'da gözaltına alınan Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun oğlu Nicolas Petro, 1 Ağustos Salı günü başkent Bogota'da hakim karşısına çıktı. Eski eşiyle birlikte gözaltına alınan Petro, mahkemede, "Atılı suçları kabul etmiyorum" dedi.

Atlantico bölgesinde siyasetçi olan Nicolas Petro, hakkında mart ayında açılan soruşturmayı memnuniyetle karşıladığını söylemiş, uyuşturucu kaçakçılarından, kendilerini babasının barış çabalarına dahil etmek için para aldığı iddialarının asılsız olduğunu savunmuştu.

12 İLA 20 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILABİLİR

Reuters haber ajansının aktardığına göre, gözaltına alındıktan iki gün sonra mahkemeye çıkarılan Nicolas Petro'nun atılı suçları reddetmesi, yargı sürecinin sonunda herhangi bir hüküm giymesi durumunda, alacağı cezada yapılabilecek yüzde 50 indirim olasılığını da ortadan kaldırmış oldu. Mahkemede konuşan Nicolas Petro, savcılarla işbirliği yapacağını da söyledi. Petro, "Savcılara yardım edecek yeni gerçekler ve durumları anlatacağım bir işbirliği süreci başlatmaya karar verdik" ifadelerini kullandı. 

Petro ile aynı gün gözaltına alınan eski eşi Daysuris del Carmen Vasquez de görülen duruşmada, kendisine yöneltilen 'para aklama' ve 'kişisel veri ihlali' suçlamalarını reddetti. Hakim, Nicolas Petro'nun yargı süreci boyunca hapishanede kalıp kalmayacağına 3 Ağustos Perşembe günü karar verecek. Öte yandan, avukatlar, Petro'nun atılı suçlardan hüküm giymesi durumunda, 12 ila 20 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini bildirdi.

Ne olmuştu?

Kolombiya Başsavcılığı, 29 Temmuz Cumartesi günü bir açıklama yaparak, Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun oğlu Nicholas Petro'nun 'para aklama' ve 'yasadışı zenginleşme' iddiasıyla gözaltına alındığını duyurmuştu. Petro, hakkında mart ayında açılan soruşturmayı memnuniyetle karşıladığını söylemiş, uyuşturucu kaçakçılarından, kendilerini babasının barış çabalarına dahil etmek için para aldığı iddialarının asılsız olduğunu savunmuştu.

Soruşturma kapsamında Nicholas Petro'nun eski eşi Daysuris del Carmen Vasquez de gözaltına alındı. Carmen Vasquez'e de 'para aklama' ve 'kişisel veri ihlali' suçlamaları yöneltildi. Daysuris del Carmen Vasquez, daha önce yerel basına verdiği bir demeçte, diğer yolsuzluk iddialarının yanı sıra, uyuşturucu kaçakçılığı ile suçlanan iki kişinin Nicholas'a babasının kampanyasına dahil edilmek için para verdiğini ileri sürmüştü. 

Konuya ilişkin X (Twitter) hesabından açıklama yapan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, çocuklarından birinin hapishaneye girdiğini görmenin acı verici olduğunu, ancak başsavcılığın her şeyin kanuna göre yürüyeceği konusunda güvence verdiğini belirtti. Petro, "Başsavcıya da ifade ettiğim gibi; kararlarına karışmayacağım ya da baskı yapmayacağım. Hukuk, özgür bir biçimde işlesin" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)