Görüş yasağı başvurusuna ret: Disiplin cezası sürüyor

Bursa İnfaz Hakimliği, PKK lideri Abdullah Öcalan’a verilen ve süresi dolan 3 aylık aile görüş yasağına karşı yapılan başvuruyu, “disiplin cezası sürüyor” gerekçesiyle reddetti.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Asrın Hukuk Bürosu avukatları, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ile tutuklular Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’a 3 Şubat 2022’de disiplin cezası iddiasıyla verilen 3 aylık görüş yasağına itiraz etmişti. Avukatlar, görüş yasağının bitmesinin ardından Bursa İnfaz Hakimliği’ne yaptıkları başvuruda, aile görüşleri için koyulan tüm engellerin kaldırılmasını ve varsa yeni disiplin cezalarının taraflarına iletilmesini talep etmişti. 

BAŞVURUYA RET

Mezopotamya Haber Ajansı'ndan Ergin Çağlar'ın haberine göre, hakimlik, avukatların yaptığı başvuruyu reddetti. Hakimlik, ret kararına “disiplin cezalarının halen sürdüğü” gerekçe gösterdi. Avukatlar, bunun üzerine 15 Haziran’da Bursa 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu.

HABER ALINAMIYOR 

23 yıldır İmralı Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan Öcalan’dan bir yılı aşkın bir süredir haber alınamıyor. Öcalan, telefonla görüş hakkından ilk defa 27 Nisan 2020 tarihinde yararlandırılmıştı. Öcalan, sanal medyada yer alan kimi iddiaların ardından kamuoyunda kaygıların büyümesi üzerine 25 Mart 2021’de kardeşi Mehmet Öcalan’la telefonla görüşmüştü. Ancak Mehmet Öcalan bu görüşmenin yarıda kesildiğini duyurmuştu.

Öcalan'ın avukatlarından Rezan Sarıca ve Newroz Uysal da müvekkilleriyle 8 yıl aradan sonra en son 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebilmişti. Söz konusu tarihten bu yana Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesine de izin verilmiyor. Görüş engellerine ne gerekçe gösterildiği birçok kez avukatlara tebliğ edilmiyor. Verilen cevaplarda ise, görüş yasaklarının disiplin cezaları olduğu ileri sürülüyor. 

DİSİPLİN CEZALARI

Geçtiğimiz yıl 18 Ağustos’ta İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından Öcalan hakkında 3 aylık aile görüş yasağı verilmişti. Aile görüş yasağı, 18 Kasım 2021’de son bulmasına rağmen ailelerin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı görüş başvurularına herhangi bir yanıtın verilmemesi nedeniyle avukatlar, 28 Mart’ta bir kez daha Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvuruda bulunmuştu. Avukatlar, aile ziyaretleri önündeki hukuka aykırı tüm engellerin kaldırılması ve aile görüşünün yapılmasını talep etmişti. Hakimlik, 29 Mart’ta başvuruyu reddetmişti. (HABER MERKEZİ)