'Göçmen kaçakçılığından kaç kişi ekmek yiyor?'

Van'da düzenlenen operasyonla 280 kaçak göçmen organizatörünün yakalanması, bu konunun bir sektör haline geldiğini düşündürürken, sınırların kontrolü tartışmasını da gündeme getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Van'da düzenlenen bir operasyon ile 280 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalandığını açıkladı. Yakalananlardan 168'i tutuklandı, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

T24 yazarı Tolga Şardan, sadece Van'da bu kadar çok yasadışı organizasyon olmasına dikkat çekti, "Şimdi soruşturmada, 5-10 – 50 – 100 değil, tam 280 organizatör gözaltına alındığına göre, göçmen kaçakçılığı Van'da almış başını gitmiş durumda demek ki. Organizatör bu kadarsa, örgütlerle bağlantılı alt kadro personel sayısı kim bilir kaç? Bu tabloya baktığımızda epeyce insan Van'da bu işten ekmek yer hale gelmiş anlaşılan." diye yazdı. Bu tabloyla "sınırlar nasıl kontrol altında" diye soran Tolga Şardan'ın "Van'daki göçmen kaçakçılığı operasyonunun dikkat çeken ayrıntısı" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Göçmen kaçakçılığı organizatörleri, isimlerinden de anlaşılacağı üzere suç örgütlerinde bu işleri koordine eden, karar verici kişiler. Talimatları verenler. Kendilerine bağlı suç örgütlerinde emirleriyle / talimatlarıyla hareket eden örgüt personeli var. Para işlerini yönetiyorlar.

Soruların ilki şu: Sadece Van'da 280 kaçak göçmen organizatörü varsa sınırlar nasıl kontrol altında?

(...)

Van – İran sınırında durum buysa, işin Hakkari'si var, Ağrı'sı var, Iğdır'ı var.

Sayıyı bizzat Bakan Yerlikaya açıkladığına göre, 'herhangi bir yanlışlık yoktur' diye düşünüyorum. Ayrıca sadece organizatör sayısı bu kadarsa tablonun gerçek boyutunun da nasıl olduğunu öngörmek hiç de zor değil.

Bakan Yerlikaya'nın bu mesajı, önceki dönemdeki tabloyu göstermesi bakımında da önemli elbette.

Hafıza tazelemesi yapalım; dönemin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, kaçak göçmenlerin sınırdan yasadışı geçişlerini sosyal medyada paylaşmaları sonrasında oluşan tepkileri önlemek amacıyla yaptığı bir açıklamada 'Şu anda rahatlıkla söyleyebiliriz, sınırlarımız Cumhuriyet tarihimizin en kontrollü dönemini yaşıyor. Bundan dolayı emeği geçenleri kutluyorum' demişti.

(...)

Bu açıklamalar ışığında ikinci soru: Sadece Van'daki bir soruşturmada 280 organizatör yakalandıysa, geçmişte bölgede bu konuda ne kadar etkin çalışmalar yürütüldü?

İran sınırına yapılan 'duvar' inşaatının oluşturacağı önlemler ne kadar yeterli? Üstelik sınırların korunması Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın sorumluluğundayken..." (HABER MERKEZİ)