VİDEO

Göçerliğin yol ayrımı

Göçerler, yaşamlarının ve mesleklerinin ekonomik sıkıntılar sebebiyle tehlikeye girdiğini söylüyor. Benzin ve yem fiyatlarındaki artış, göçerliğin geleceğini karartıyor.

Şirin Bayık

ŞIRNAK - Türkiye'nin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan göçerler, 'modern' yaşam tarzının neredeyse tamamen dışında yaşıyor. Bölgede 'Koçer' olarak da anılan göçerler, modern yaşamın dışında kalsalar da güncel ekonomik sıkıntılardan etkileniyorlar.

Kırsaldaki bir dağın yamacında veya bir yol kenarında kurulan çadırlarda zorlu bir hayat sürdüren ve hayvanları için sürekli yer değiştiren göçerler, fiyat artışlarının bu mesleğin sonunu getirdiğini söylüyor. Benzin, hayvanlarını besleyecekleri saman ve diğer masrafları artık karşılayamadıklarını söyleyen göçerler mesleği bırakmayı düşünüyor.

İdil-Midyat yolu kenarında bulunan ve İdil-Cizre yoluna 15 kilometre uzaklığa sahip göçer kamplarına misafir olduk. Kamplarına gelen herkesi kabul eden ve misafirperverliklerini sergileyen göçerler, artan benzin fiyatlarına “Artık yeter” diyor. (HABER MERKEZİ)