Gidenler kurtuldu, kalanlar öldü: Tıp Bayramı 'buruk' geçiyor

Bu yıl 14 Mart Tıp Bayramı 'buruk' geçiyor. Sağlık Bakanlığı, depremde 505 sağlık çalışanı öldüğünü açıkladı. Türk Tabipleri Birliği ise 2022'de 2 bin 685 doktorun ülkeyi terk ettiğini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 14 Mart Tıp Haftası nedeniyle İstanbul Tabip Odası bugün Taksim Meydanı'nda bulunan Cumhuriyet Anıtı önüne çelenk bıraktı. Hekimler burada depremde ölen 505 sağlık çalışanı için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Nergis Erdoğan, yaşananlar nedeniyle Tıp Bayramı'nın “buruk” geçtiğini söyledi.

SADECE BİR YILDA 2 BİN 685 DOKTOR ÜLKEYİ TERK ETTİ

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB), açıkladığı rakamlara göre 2022 yılında yurt dışına gitmek için “İyi Hal Belgesi” alanların sayısının 2 bin 685 oldu.

‘SESSİZ YÜRÜYÜŞ’

Bu yıl 14 Mart Tıp Haftası’nda hekimler açıklama yapmadı. Bunun yerine İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan kısa bir konuşma yaptı. Prof. Erdoğan konuşmasında, 19 Mart’ta Haydarpaşa’dan Kadıköy’e ‘sessiz hekim yürüyüşü’ yapılacağını açıkladı. Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: “14 Mart’ımızı biraz buruk kutluyoruz. Çok sayıda meslektaşımızı yitirdik. Bu yüzden yastayız. Hep birlikte İstanbul depremi için çalışmamız gerekiyor."

2022'DE YERE DÜŞÜRÜLEN KÖKSAL: BU SENE ENDİŞELİYDİK

14 Mart Tıp Bayramı haftası nedeniyle Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakanlar arasında, geçen yıl polisler tarafından darp edilen 89 yaşındaki Dr. Erdinç Köksal da vardı. Dr. Köksal, müdahale sırasında polislere, "Annenizi babanızı tedavi ettik biz, yapmayın Allah aşkına" demişti. Köksal, yere düştüğü sırada kirlenen beyaz önlüğünü İstanbul Tabip Odası'na emanet etmişti. Tabip Odası yönetimi de Köksal'a, yeni bir önlük vermişti.

Bu yıl etkinliğe katılan Dr. Erdinç Köksal, "Ben 65 yıllık bir hekimim. 65 yıldır her 14 Mart'ta çelengimizi bırakıp Atamıza şükran duygularımızı sunuyoruz. Ama geçen sene hayatımda ilk defa Taksim'e çiçek bırakmaya geldiğimizde çift bariyerle engellendik. Her bariyerin etrafında polisler vardı ve çelenk koymamıza engel oldular. Hakikaten çok üzücü bir şeydi. Çünkü biz yıllardır saçımızı süpürge ettik. Bu halka sağlık hizmeti vermiş olan belli insanlar, çocuklarımız hatta torunlarımız yaşındaki polisler tarafından engellenmiştik. Bu sene endişe içindeydik. Acaba yine öyle mi olacak diye" dedi.

FAHRETTİN KOCA'YA MEKTUP

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya mektup gönderdiğini belirten Dr. Köksal, mektupta yazdıklarını şöyle aktardı: "Meslektaşımız Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya on gün önce bir mektup gönderdim. 'Sayın bakanımız, geçen sene engel olundu. Lütfen bu sene kolluk kuvvetleri tarafından engel olunmaması için siz de aramızda bulunun. Bizim yüreğimizde taht kurarsınız' diye yazdım. Ama alıp almadığını bilmiyorum. Güneşli bir günde ne bariyer var ne de engelleme. Bu nedenle bu sene çok mutluyum."