Geri çekilen ‘zeytinliklere maden’ teklifi yeniden Meclis’te

Muhalefetin itirazları ve kamuoyunun tepkisi ile zeytinlik alanların madenciliğe açılmasını düzenleyen teklif, AK Parti tarafından yeniden Meclis’e sunuldu, muhalefet ise tepkili.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklifte daha önce Meclis’e sunulan ancak itirazlar üzerine vazgeçilen zeytinlikleri madenciliğe açabilecek düzenlemeler de yer aldı.

ZEYTİNLİKLERDE MADENCİLİK YAPILACAK, ZEYTİN AĞAÇLARI SÖKÜLECEK

Teklife göre, Maden Kanunu'na geçici madde eklenerek yürütülen madencilik faaliyetlerinin, zeytinlik alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmı taşınacak. Zeytinlik alanda madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı izin verecek.

AK PARTİ’NİN ISRARI: İTİRAZLAR VE DANIŞTAY İPTALİNE RAĞMEN İKİNCİ KEZ MECLİS’TE

Söz konusu düzenleme, Kasım 2020’de de TBMM’ye sunulmuş, muhalefetin ve kamuoyunun itirazıyla geri çekilmişti.

Mart 2022’deyse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu kez maden yönetmeliğinde değişiklik yaparak zeytinliklerde maden çalışmalarının önünü açmıştı. İyi Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun’un açtığı davayı görüşen Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

‘YÖNETMELİKLE YAPAMADIKLARINI KANUN İLE YAPIYORLAR’

“Daha önce yönetmelikle yapamadıklarını kanun ile yeniden gündeme getiriyorlar” diyen İYİ Partili Ergun, Muğla’da birkaç termik santralin bulunduğu yerde kömür sıkıntısı oluşması sebebiyle böyle bir arayışa girildiğini anlattı.

‘YENİ BİR TALAN ALANI AÇILDI, BALIKESİR’DEN KİLİS’E TÜM ZEYTİNLİKLER ETKİLENECEK’

Uygulamanın Muğla ile sınırlı kalmayacağını ifade eden Ergun, “Balıkesir’de, Bursa’da, Hatay’da, Aydın’da şu ana kadar zeytin kanunundan dolayı girilemeyen zeytin alanlarının tamamına girilir. Tehlike bu. Yeni bir talan alanı açıldı. Balıkesir’den Kilis’e kadar tüm alanlar etkilenecek. Tüm Ege ve Akdeniz bölgesi etkilenecek” diye konuştu.

‘ZEYTİN SÜRGÜNÜ YASASI’

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’sa söz konusu maddeyi ‘zeytin sürgünü yasası’ olarak tanımlayarak şu açıklamayı yaptı: “Enerji süsü altında zeytinlik alanları madenlere açacaklar. Bu bir sürgün yasasıdır. Enerji üretmek bahanesiyle madencilik yapan yandaşlarının zeytin bahçelerini taşımasını teklif ediyorlar.”

‘DAMADIN ESKİŞEHİR ALPU SANTRALİ İÇİN DE KIYAK VAR’

AK Parti’nin sadece zeytin ağaçlarını sürgün etmeyeceğini söyleyen Öztunç, “Maden yapılacak saha orman ise, orman izni alınması zorunlu olmayacak. Meralık alanlar için mera kurulundan tahsis kararı alınmayacak. Tarım alanı ise "tarım dışı kullanım izni" alınmayacak. Damadın Eskişehir Alpu santrali için de kıyak var” değerlendirmesini yaptı.

‘LİMAK İSTİYOR AKP EMİR TELAKKİ EDİYOR’

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de, Türkiye’de ormanlık alanların bulunduğu tüm maden sahalarının enerji şirketlerine her gün tahsis edildiğini; bunun Cumhurbaşkanı kararıyla, acele kamulaştırma ile ya da satın alma yoluyla yapıldığını anlattı. “Bu saldırı konsepti AKP açısından bir devlet siyaseti haline geldi” diyen Çepni, zeytin alanlarına yönelik düzenlemenin de bu saldırının parçası olduğunu ifade etti.

Söz konusu düzenlemenin LİMAK’ın talebi olduğunu belirten Çepni, “Muğla Milas’ta zeytinlik alanda faaliyet yürütüyorlar. Bu şirket istiyor, AKP bunu emir telakki ediyor” dedi.

‘ZEYTİN AĞACINI TAŞIMAK DEMEK YOK ETMEK DEMEK’

Yasa teklifinde sökülen zeytinliklerin başka bir yere dikileceği ifadesinin yer aldığını hatırlatan Çepni, “Bu trajikomik bir anlayış. Ama AKP açısından normal. Çünkü AKP için yol kenarlarına dikilen ağaçlar bile orman vasfında. Bir zeytin ağacının verim vermesi ortalama 10 -12 yıl. Zeytinler kendine özgü ağaçlardır. Taşımak demek yok etmek demek. Ama minareyi çalan kılıfını uydurur” değerlendirmesinde bulundu.