George Floyd videosunu çeken genç ifade verdi: Defalarca özür diledim

ABD'de polisin ırkçılığının simgesi haline gelen George Floyd davasının ikinci gününde, cinayet anını ve Floyd'un "Nefes alamıyorum" feryadını videoya çeken 18 yaşındaki Darnella Frazier ifade verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de siyahlara karşı sistemik ırkçılığın simgesi haline gelen George Floyd'un öldürülmesiyle ilgili beyaz polis Derek Chauvin'in yargılandığı davanın ikinci gününde, dünya çapında ırkçılık karşıtı protestoları tetikleyen videoyu çeken 18 yaşındaki Darnella Frazier ifade verdi. Frazier, polis Chauvin'in Floyd'un "Nefes alamıyorum" diye feryat etmesine rağmen boğazına diziyle yaklaşık dokuz dakika boyunca bastırıp ölümüne yol açtığı görüntüleri çekerken ve  sonrasında hissettiklerini anlattı.

'GECELERİ ÖZÜR DİLEYEREK UYANIYORUM'

Savcılık makamının cinayet suçlamasını kanıtlamak için tanık koltuğuna oturttuğu Frazier, 17 yaşında olduğu o tarihte müdahale edip polisi durdurarak Floyd'un ölümünü engelleyemediği için suçluluk duyduğunu söyledi. İfade verirken zaman zaman ağlayan Frazier, bazen hâlâ suçluluk duygusuyla geceleri uyanıp ağladığını anlattı. "Geceleri George Floyd'dan defalarca özür dileyerek kalkıyorum" diyen genç tanık, konunun kendisinin değil Chauvin'in daha fazlasını yapmış olması gerektiğiyle ilgili olduğunu vurguladı.

'HAYATI İÇİN YALVARIYORDU'

Frazier’in çektiği ve facebook hesabında paylaştığı yaklaşık 10 dakikalık görüntülerde, Chauvin Floyd'un boğazına ısrarla diziyle bastırıyor, "Nefes alamıyorum" yalvarışını da dikkate almıyordu. Frazier bu görüntüleri çektiği sırada Floyd'un 'dehşete düşmüş ve korku içinde göründüğünü, hayatı için yalvardığını' söyledi.

'KALABALIK DUR DEDİKÇE DAHA FAZLA BASTIRDI'

O sırada yanında olan küçük kuzeninden yaşananları görmemesi için yakındaki bir dükkana gitmesini istediğini anlatan Frazier, polis Chauvin'in çevredeki kalabalığın çağrılarına rağmen Floyd'a tavrını yumuşatmadığını vurguladı. "Yüzünde soğuk bir ifade vardı. Sanki umurunda değil gibiydi" diyen genç tanık, Chauvin'in kalabalıktan gelen çağrılara Floyd'a uyguladığı baskıyı artırarak yanıt verdiğini söyledi. Frazier, "Daha sert bastırıyordu, sanki dizini boynuna sokacak gibiydi" dedi. Frazier, savunma makamının, 'Chauvin'in çevredekilerin baskısının yol açtığı güvenlik tehdidinden etkilendiği' yönündeki iddiasını da reddetti.  

Duruşmada savcılık makamı Frazier'ın çektiği görüntülerin ve polisin dizini ısrarla çekmediği yönündeki ifadesinin cinayet kanıtı olduğunu savunurken, savcılardan Jerry Blackwell "Bu olayın cinayet olduğu konusunda kendi gözlerinize inanabilirsiniz" dedi. Savcılığın tanık kürsüsüne çıkardığı diğer kişiler de, polisin Floyd'un nefes almakta zorlanması karşısında hiçbir şey yapmadığı yönündeki suçlamayı pekiştirecek ifadeler verdi.

TANIK İTFAİYECİ: YARDIM ETMEME İZİN VERİLMEDİ

O gün izinli olan ve şans eseri olay yerinden geçen itfaiyeci Genevieve Hansen de, acil sağlık yardımı yapma teklifinin reddedildiğini anlattı. Hansen, polisin kendisine izin vermediğini belirterek, "Hareket etmiyordu ve kelepçeliydi. Üç yetişkin erkeğin ağırlığını üzerine koyması çok fazlaydı. Bilincini kaybetmiş olduğunu anlamam uzun sürmedi. Nabzı olup olmadığının öğrenmem gerekiyordu" diye konuştu. Olay yerindeki kalabalığı uzaklaştırmaya çalışan polis Tou Thao'ya gidip acil sağlık müdahalesi eğitimi olan bir itfaiyeci olduğunu anlattığını söyleyen Hansen, 'gözünün önünde bir kişinin öldürüldüğünü ama ona yardım etme fırsatının kendisine tanınmadığını' belirtti.

911'İ ARAYAN TANIK DA İFADE VERDİ

Bir diğer tanık Donald Williams da, Floyd'a yardım etmek için araya girmek istediğini ama polis Thao'nun kendisini engellediğini söyledi. Williams, "Çok büyük bir acı içinde olduğunu görebiliyordunuz... Nefes alamadığını görebiliyordunuz..." derken, Thao'nun kendisini göğsünden iterek uzaklaştırdığını anlattı. Williams, "Bir cinayete tanıklık ettiğime inandığım için 911'i aradım" dedi. Williams'ın polisi polise şikayet etmesi anlamına gelen bu aramanın ses kaydı da duruşmada dinletildi. Kayıtta Williams'ın, tekrar tekrar "Katiller" dediği duyuldu.

Dokuzu beyaz, altısı siyah veya diğer etnik gruplardan toplam 15 jürinin seçildiği davanın dört hafta sürmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)